Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kříž v Rýnovicích by se mohl dočkat obnovy. Pomoci může i hlasování

Město Jablonec se přihlásilo do projektu Ahoj, krásné Česko! díky kterému může získat finanční příspěvek na obnovu Priebischova kříže v Rýnovicích.

Projekt agentury Lepší místo chce vrátit zašlým místům jejich slávu. „Chceme, aby místa zase zářila čistotou, vandalové se jim vyhýbali a lidem se v nich dobře žilo. Vytipovali jsme několik míst po celé republice, která si podle nás zaslouží pomoc nejvíc. Tři vámi vybraná místa vyčistíme a zkrášlíme,“ řekl Petr Steklý za organizátory.

Soutěží se o třikrát 100 tisíc korun. Jablonec má v projektu kříž za sídlištěm Na Úbočí. Památka je zničená a obnovu by si zasloužila. V Rýnovicích jsou hned dva Priebischovy kříže. „Postavili je zde příslušníci jedné rodiny,“ komentoval tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Do projektu hlasováním se můžete zapojit ZDE.

Původně stál při Tovární cestě dřevěný kříž. Ten ale nechal Albert Pribesch v druhé polovině 19. století nahradit kamenným a dřevěný kříž se přesunul do ulice U Družiny. Albert Priebsch byl průmyslník s 10 sourozenci. Sám měl deset dětí a jeho rodina patřila mezi nejbohatší fabrikantské rody na Jablonecku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Priebischův kříž, Jablonec, Rýnovice, projekt, Česko, Marek Řeháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kříž v Rýnovicích by se mohl dočkat obnovy. Pomoci může i hlasování  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.