Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pro neslyšící jsou roušky překážkou. Nemohou přes ně odezírat

Nošení roušek sice není nic extrémně příjemného, ale přeci jen se to dá vydržet. Jenže pro osoby s poruchou sluchu, kterým při komunikaci pomáhá odezírání ze rtů, je nošení roušek opravdu komplikací. Pomoci se jim snaží organizace Tichý svět.

Aktuálně tak musí osoby neslyšící nebo s jinou poruchou sluchu využívat alternativní způsob komunikace. Například v Jablonci ulehčuje komunikaci na magistrátu tzv. Tichá linka. „K tomuto projektu se město připojilo již před dvěma lety. Na úřadě máme k dispozici dva tablety, které umožní okamžité propojení s tlumočníkem do znakové řeči,“ informoval náměstek primátora David Mánek.

Tlumočník může pomoci zejména lidem, kteří se jako neslyšící již narodili a dorozumívají se znakovou řečí. „Tito lidé totiž nerozumí psanému textu,“ řekl Mánek.

Dalšími možnostmi, které mohou nyní osoby s poruchami sluchu využít, jsou například mobil nebo notýsek s tužkou. Další tipy, které mohou pomoci osobám neslyšícím při komunikaci, najdou lidé na stránkách organizace Tichý svět.  Zde si mohou mimo jiné lidé stáhnout obrázek s textem: Jsem neslyšící. Přes roušku Vám nerozumím. Komunikujte písemně. Použijte tužku a papír. Piště na mobilní telefon. Buďte prosím trpěliví.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky neslyšící, roušky, Tichý svět, Tichý svět, o.p.s., Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro neslyšící jsou roušky překážkou. Nemohou přes ně odezírat  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.