Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tanvaldské koupaliště je naplněno čistou vodou a je možné se v něm koupat

Koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku má opět čistou vodu. Poté, co tam minulý týden rozbor ukázal takové fekální znečištění, že voda nebyla vhodná ke koupání, rozhodli se nádrž vypustit. Znovu ji naplnili čistou vodou z potoka. Napuštění vždycky tak dva tři dny trvá, koupaliště už je ale opět plné čisté vody, řekl tanvaldský starosta Vladimír Vyhnálek.

Přírodní koupaliště v Tanvaldu postavili ve 30. letech minulého století a od té doby se podle starosty příliš nezměnilo. Zásobované je vodou z potoka. „Jednou za deset až 14 dní musíme vodu vypustit a koupaliště znova napustit," řekl Vyhnálek. Záleží podle něj na počasí, jak dlouho vydrží voda čistá. Koupaliště nabízí přírodní prostředí, voda je tam ale poměrně chladná. "Aktuálně má nějakých 19 stupňů," dodal starosta.

Stejné hodnocení jako mělo minulý týden tanvaldské koupaliště má od začátku sezony přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Je na čtvrtém stupni pětiškálové stupnice. V jeho případě jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě vody ve Vítkovském potoce, který ho napájí. Město původně plánovalo, že pro letošní sezonu nechá udělat novou bazénovou vanu a přidá i atrakce pro děti, na investici za 13 milionů korun ale nemá. Připravený je tak zatím jen vrt, který by měl koupaliště napájet po provedení úprav.

Hygienici v kraji sledují kvalitu vody v 36 přírodních či umělých koupalištích. Zhoršenou kvalitu vody na stupni tři má od začátku sezony Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. Důvodem jsou tradičně sinice. Koupání v jezeře nepovažují hygienici za vhodné pro těhotné ženy, děti či alergiky a lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali.

Mírně zhoršenou kvalitu vody mají další čtyři přírodní koupaliště v kraji. Na stupni dva jsou kvůli snížené průhlednosti od začátku sezony rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a koupaliště v Zákupech a v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Před týdnem se voda zhoršila i v nádrži v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tanvald.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký, koupání, potok, Tanvald, okres Jablonec nad Nisou, okres Česká Lípa, Liberec, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tanvaldské koupaliště je naplněno čistou vodou a je možné se v něm koupat  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.