Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zářil nad Jizerkami, úlomky bolidu dopadly mezi Desnou a Černou Říčkou

Před týdnem ozářil nebe nad Jizerkami bolid. Podle Astronomického ústavu AV ČR byla oblast dopadu jeho úlomků určena mezi Desnou a Černou Říčkou. Pracovníci ústavu už oblast prohledali, ale nenašli nic, nyní tak má možnost zkusit štěstí i veřejnost.

Jeden nebo několik větších meteoritů (do velikosti 10 cm) se může nacházet na okraji Desné mezi Černým kopcem a Sedmidomky, malé meteority (do několika cm) mohou být roztroušeny na větší ploše od vodopádů v údolí Černé Desné po obec Černá Říčka. „Velmi pravděpodobně se jedná o kamenné meteority s černohnědou matnou kůrou, které jsou uvnitř šedé. Jsou nápadně těžší než pozemské horniny stejné velikosti,“ uvedli astronomové Pavel Spurný a Jiří Borovička.

Nebe nad Jizerkami ozářil bolid. Zachytila ho kamera na škole ve Frýdlantu

Velmi jasný meteor, takzvaný bolid, ozářil v neděli v podvečer oblohu nad Jizerskými horami. Průlet tělesa zachytila kamera Astronomického ústavu Akademie věd ČR na budově Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Pouhým okem ho ale v...

Pokud by někdo v oblasti takový úlomek nalezl, astronomové by byli rádi, kdyby je nálezce kontaktoval. „Jsme schopni zajistit odborné posouzení nálezu a zároveň ujišťujeme, že vzorky zaslané k posouzení vrátíme nálezci, pokud tak bude chtít,“ dodávají Spurný s Borovičkou.

Podle nich je v každém případě nutné nález dobře zdokumentovat - nejlépe pořídit snímek nalezeného vzorku v původní pozici, zaměřit místo nálezu a zaznamenat všechny důležité okolnosti nálezu, jako například datum a čas.

Popis jednotlivých úlomků a oblastí

1 - 2 g – přednostně má smysl hledat na přehledných plochách, jako louky s nízkou trávou, cesty a parkoviště. Louky a sjezdovka mají místy vysokou trávu. Systematicky hledáno na sjezdovce.

5 - 10g - vzrostlý les s proměnným podrostem na vrchu kopce, zde bylo hledáno náhodnými průchody.

10 - 30g - prudký svah, les po těžbě, náletové dřeviny, skály, dole potok Černá Desná s vodopády - velmi obtížně průstupný terén. Zde bylo hledáno náhodnými průchody.

750g - severní okraj zástavby obce Desná, soukromé zahrady, louky, lesy, potok. Zde bylo hledáno systematicky i opakovanými náhodnými průchody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Astronomický ústav Akademie věd ČR

Štítky bolid, jizerské hory, Astronomický ústav Akademie věd ČR, Desná, Černá Říčka, meteorit, les, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Pavel Spurný, Jiří Borovička, Černý kopec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zářil nad Jizerkami, úlomky bolidu dopadly mezi Desnou a Černou Říčkou  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.