Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Překážející konstrukce v Podhorské ulici by měla konečně zmizet

Už půldruhého roku komplikuje dopravu v Jablonci v Podhorské ulici konstrukce u střední školy řemesel a služeb. Nyní konečně zmizí.

Šesti mohutnými věžemi musel Liberecký kraj nechat zpevnit čelní stěnu střední školy řemesel a služeb. Část budovy se v listopadu 2018 při rekonstrukci zřítila, provoz v přilehlé ulici, která je součástí silnice I/14, je od té doby omezený. Kvůli demontáži konstrukce bude silnice od 4. ledna zavřená, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Tuny železa koupila v elektronické aukci od Libereckého kraje společnost Integra stavby za 300.000 korun bez DPH. Nejprve ji ale musí demontovat. "My jsme v té aukci měli zpočátku přihlášených několik účastníků, ve finále jsme dostali jen jednu nabídku od Integry, protože ostatní si zřejmě spočítali, že se jim to nevyplatí," doplnil Miklík. Konstrukci by měla firma odstranit do 23. ledna včetně úklidu komunikace. Nebude to ale jednoduché, věže jsou kotvené přímo do čelní stěny budovy.

Pokud demontáž konstrukce půjde dobře, měl by být provoz v Podhorské ulici obnoven 25. ledna. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa ale dostala firma pro jistotu povolení na uzavírku ještě o týden delší. Zavření silnice zkomplikuje v Jablonci i MHD. „Ve směru do centra města budou pro linky 102, 108 a 116 dočasně zrušeny zastávky Podhorská a Vikýř," řekl ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Náhradní zastávka pro autobusy bude v ulici 5. května u parčíku proti základní škole.

Budova školy byla vážně poškozena při výstavbě centra odborného vzdělávání. Kvůli narušení statiky se zřítila část zdi v prvním a druhém patře. Situaci tehdy ještě zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od zahájení prací učí jinde. Příčinou havárie byly podle statika zřejmě špatně odvedené práce na úpravách budovy v 80. letech. Podle odborných posudků, které si nechal kraj zpracovat, vedly k havárii chyby na straně projektanta, stavební firmy i technického dozoru.

Poškození bylo takové, že Liberecký kraj zvažoval, zda ve stavbě pokračovat, nebo ji ukončit a školu zbourat. Nakonec se rozhodl centrum vzdělávání dokončit, i za cenu vyšších nákladů. Jen zpevnění budovy ocelí stálo loni 25 milionů korun. Kvůli dodatečným úpravám zdražila stavba z původních 104 milionů na dvojnásobek. Třetinu zaplatí Evropská unie, s ohledem na to musí být práce hotovy do konce příštího roku, jinak kraj o dotaci přijde.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, školy, stavby, správa, automobilová, střední, Jablonec n.N., Liberecký, silnice, Jablonec, Liberecký kraj, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomír Jindra

Dnes může být stavař každý, kdo má řitní otvor ????

Sobota, 2. ledna 2021, 10:19Odpovědět

Překážející ocelová konstrukce v Podhorské ulici by měla konečně zmizet  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.