Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Houkání sirén vytrhlo ze spaní mnoho lidí v Jablonci a okolí. Šlo o běžný požár

Řadu Jablonečáků dnes nad ránem zneklidnilo, když klidnou tichou noc proťal zvuk sirény. Podle mluvčího hasičů Jakuba Suchardy šlo ale o běžný signál ke svolání jednotek požární ochrany. Ty vyjížděly k požáru ve Velkých Hamrech.

Ze spánku vytrhl řadu lidí pronikavý tón sirény krátce po třetí hodině ranní. „Jednalo se o požár ve Velkých Hamrech. Vzhledem k tomu, že byl klid a bezvětří, mohl se zvuk sirén nést velmi daleko, a proto ho zaznamenali možná i obyvatelé Jablonce,“ sdělil na dotaz Drbny Sucharda.

Přestože jednotlivé signály jako všeobecná výstraha, zkušební tón a požární poplach jsou rozlišeny, pochopitelně se může stát, že uprostřed noci jsou lidé zmatení. To dokládá i množství diskuzí na sociálních sítích. Taky si myslím, že houkání sirény ve 3 ráno nelze brát na lehkou váhu. A ani nemám pocit, že se jedná o zvědavost, ale spíš o pocit nejistoty,napsala Lucie P„Docela jsem dostala strach,“ komentovala Zdeňka T. „Vůbec to nebylo příjemné. Člověk si ve tři ráno vůbec neuvědomí, co se děje,“ řekla redakci Martina A.

Bližší podrobnosti týkající se sirén a jednotlivých signálů najdou lidé na webu Hasičského záchranného sboru České republiky.

V tomto případě se ale jednalo o běžný zásah, ke kterému byly přivolány jednotky z Tanvaldu a Velkých Hamrů. „Jednalo se o hořící materiál na balkóně,“ přiblížil Sucharda.

Podle náměstka jabloneckého primátora Davida Mánka šlo ale o softwarovou chybu. „Dle informace pana Pavlína z krizového řízení se jednalo o softwarovou chybu, tedy žádný požár, povodeň ani nic jiného v Jablonci neproběhly,“ napsal Mánek na sociálních sítích.

Přesto by měli lidé umět rozeznávat jednotlivé signály sirén. Zatímco u zkušebního tónu, se kterým se mohou setkat každou první středu v měsíci, se jedná o 140 vteřin dlouhý nepřerušovaný tón, u požárního poplachu se jedná o přerušovaný signál. V takovém případě zazní tón sirény po dobu 25 sekund, 10 sekund trvá přerušení, a dalších 25 sekund vydávají sirény opět trvalý tón.

Oproti tomu tzv. všeobecná výstraha, která může upozorňovat na nebezpečí jako povodeň, rozsáhlý požár nebo havárii s únikem nebezpečné látky, je vyhlašována kolísavým tónem o délce 140 sekund. U elektronických sirén je navíc tón doplněn hlasovou informací.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, Jablonec, požár, hasiči, Velké Hamry, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houkání sirén vytrhlo ze spaní mnoho lidí v Jablonci a okolí. Šlo o běžný požár  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.