Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jablonecké přehradě plují trsy trávy. Jde o jedinečný způsob čištění vody

Na hladině druhé přehrady ve Mšeně se objevily plující travnaté ostrůvky. Město je sem po dohodě s Povodím Labe nechalo přemístit z novoveské nádrže. Doplní tak stávající opatření proti sinicím.

Do likvidace sinic na přehradě letos Jablonec investoval celkem 820 tisíc korun. Po ultrazvuku došlo i na plovoucí ostrůvky. „Jde o třetí prvek z celé řady opatření proti sinicím na kaskádě mšenské přehrady. Tím prvním bylo odkanalizování okolí všech tří přehrad, druhým opatřením jsou plovoucí pontony s ultrazvukovou technologií na ploše první přehrady,“ informoval náměstek primátora Petr Roubíček.

Na jablonecké přehradě je umístěno na čtyřicet ostrůvků. Uspořádané jsou do šachovnice.

Autorem travnatých ostrůvků je liberecká společnost Photon Water Technology. „Plovoucí ostrovy jsou vlastně kořenovými čistírnami vody, které mají hned několik funkcí,“ vysvětlil Petr Kvapil, ředitel Photon Water. Ostrůvky totiž z vody odčerpávají živiny, zároveň svým stínem zužují prostor pro vznik sinic a řas. „Zároveň kořeny vegetačních ostrovů poskytují úkryt a podmínky pro rozvoj zooplanktonu a dalších organizmů konkurujících sinicím a řasám s pozitivním dopadem na celkovou biodiverzitu této vodní plochy a podporu samočistících funkcí s přímým i nepřímým vlivem na kvalitu vody,“ komentoval Kvapil.

Město s Povodím Labe uzavřelo pětiletou smlouvu. Za pronájem vodní plochy pokryté vegetačními ostrovy zaplatí město ročně 14 tisíc korun. Sinice nejsou novým problémem. Jablonec s nimi bojuje od roku 2008. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, přehrada, sinice, tráva, ostrov, ekologie, ostrůvek, Povodí Labe, Mšeno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jablonecké přehradě plují trsy trávy. Jde o jedinečný způsob čištění vody  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.