Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Žádné plýtvání jídlem. Základní škola v Tanvaldu má jako první u nás samoobslužnou jídelnu

Masarykova základní škola Tanvald přešla jako první v ČR na samoobslužný model výdeje obědů. Zabrání se tak zbytečnému plýtvání potravin a děti se naučí zodpovědnosti a samostatnosti.

Jedná se o tzv. finský model, děti si nabírají jídlo samy na základě vzorové porce. Následně zbytky jídla samy vytřídí, stejně tak recyklovatelné obaly a nádobí uloží do mycích košů. „Cílem je, aby si děti nabraly na talíř pouze takové množství jídla, které opravdu zkonzumují a minimalizovaly se zbytky,” uvedl v tiskové zprávě Martin Maruniak ze společnosti Scolarest, která ve spolupráci s městem Tanvald revoluční jídelnu otevřela.

Přestavbu školní jídelny schválilo a financovala město „Celkové investice města překročily jeden milion korun, ale o penězích to není. Děti tráví ve škole minimálně čtyři hodiny denně. A právě ve škole a s dětmi je potřeba vhodnou formou začít řešit změnu špatných návyků a chyb ve výchově, ve stravování, v pohledu na svět. Paradoxně, děti dokážou velice efektivně ovlivňovat i některé postoje svých rodičů. I proto vnímáme školství jako naši prioritu,“ řekl Vladimír Vyhnálek, starosta Tanvaldu.

Pestré jídlo na talíři

Žáci mají sestavený pestrý jídelníček na rok dopředu, do kterého mohou rodiče kdykoli nahlédnout. Zavádí nové úpravy jídel, aby se zachovalo co nejvíce vitamínů.

Ve školních restauracích by se měly děti seznámit s tím, jak vypadá a chutná zdravé a kvalitní jídlo. A právě právo na výběr, ale zároveň maximum samostatnosti a podpora odpovědnosti – to jsou parametry, na které jsme se v rámci naší spolupráce s městem Tanvald zaměřili. Děti už léta v oblasti stravování vychováváme formou hry. Náš maskot dobrých školních obědů Barvožrout učí děti rozmanitosti a pestrosti na talíři, jak by měla vypadat ideální porce, respektive že oběd nemusí být pouze smažený a obsahovat maso. Teď nově bude reagovat na množství zbytečně vyhozeného jídla a zároveň dětem poradí, jak a co můžou zlepšit a jak při dalším obědě jídlem neplýtvat,” doplnil Michal Debrecéni, generální ředitel Scolarestu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Compass Group/Scolarest

Štítky Liberecký kraj, Tanvald, základní škola, Masarykova, žáci, stravování, jídlo, talíř, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádné plýtvání jídlem.  Základní škola v Tanvaldu má jako první u nás samoobslužnou jídelnu  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.