Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jablonec nesouhlasí s rušením pošt na Šumavě a v Kokoníně. Podle opozice zaspal

Plánované rušení poboček pošty zasáhne i Jablonec nad Nisou. Ve městě má být zachována pouze hlavní pošta a pobočky v Rýnovicích v obchodním centru, zavřeny mají být pobočky na Šumavě a v Kokoníně. Město ale nesouhlasí a primátor se proto ohradil dopisem zaslaným ministru vnitra. Podle opozice ale město zaspalo, mělo si zjistit informace dřív a jednat.

Podle zastupitelů hnutí ANO v Jablonci se vedení města svých občanů nezastalo. „Vedení města mlčí a mlčelo, i než Česká pošta zveřejnila seznam 300 pošt, které budou zrušeny napříč ČR. Prakticky vedení Jablonce jen čekalo, až se seznam objeví v médiích, přitom spolustraníci ODS a STAN sedí přímo ve vládě,“ píší v prohlášení zastupitelé klubu ANO a ptají se: „Snažil se vůbec dopředu někdo zjistit, kterých poboček se v Jablonci bude rušení týkat? Případně výběr ovlivnit, vyvinout alespoň minimální tlak na to, aby ministerstvo vnitra, které vede Vít Rakušan, konzultovalo konkrétní pobočky ke zrušení?“

Mezitím  vydal primátor Jablonce Miloš Vele (ODS) prohlášení o tom, jaké kroky směřující k možné změně podniklo.

„Všichni chápeme, že transformace České pošty nějakým procesem nutně projít musí, neboť zvyky klientů se v posledních letech značně změnily, jako zástupci územních samosprávných celků se však musíme ohradit proti způsobu, jakým je tento transformační proces prováděn,“ píše ve svém dopise ministru vnitra jablonecký primátor Miloš Vele (ODS) a dodává, že orgány statutárního města nebyly do procesu žádným způsobem zahrnuté a informace byly nepřesné. „Prakticky jsme byli postavení před finální rozhodnutí. V potaz nebyl vzat ani názor představitelů obcí ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Jablonec nad Nisou, jejichž obyvatelé služeb rušených poboček využívají,“ vysvětluje Miloš Vele.

Přitom právě názor samosprávných celků mohl být důležitý nejen z hlediska vnímání potřebnosti výkonu poštovních služeb v jednotlivých lokalitách, ale případně i kvůli přenosu některých služeb na obce. „Zrušení poboček České pošty může vytvořit tlak na využívání služeb úřadů územní samosprávy například v případě agend Czech POINT. Naopak právě obecní orgány by v některých případech při koordinaci transformace mohly zajistit část poštovních služeb v partnerském režimu,“ zmiňuje možné řešení jablonecký primátor s tím, že absolutní absence komunikace ze strany České pošty vstřícné řešení znemožnila, a navíc vedla i k jisté deziluzi představitelů obcí.

„Navíc sociální sítě přináší neověřené zprávy, že některým starostům obcí se prostřednictvím intervence na ministerstvu podařilo zrušení pošty odvrátit, což bohužel nepřispívá k pocitu, že se celý proces řeší objektivně a ve spolupráci s územními samosprávami. Proto vyjadřuji nesouhlas a žádám o dohled nad procesem transformace poštovních služeb,“ uzavřel svůj dopis ministru vnitra primátor.

Zda dopis napomůže nějaké změně, se uvidí. Nicméně zástupci ANO už nyní spatřují v uzavření obou poboček několik kritických bodů. „Připravme se na to, že se všichni klienti pošty z Kokonína, Šumavy a jejich okolí nahrnou na centrální pobočku. Čekací doba tam bude ještě delší a situace s parkováním v centru v exponovaných hodinách ještě horší,“ obávají se zastupitelé hnutí.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Štítky pošta, pobočky, rušení, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nesouhlasí s rušením pošt na Šumavě a v Kokoníně. Podle opozice zaspal  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.