Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Máme plno. Nový systém pro Bedřichov ukáže řidičům, že už v obci není kde parkovat

Bedřichov je především v zimní sezoně často přeplněný lyžaři a jejich auty. Obec tak ve spolupráci s Libereckým krajem zavede informativní dopravně provozní systém, který bude počet volných míst hlídat. Řidiči by tak už při průjezdu okolními obcemi měli vidět, že v Bedřichově nezaparkují.

„Ten projekt chystáme více než tři roky. Přepracovávali jsme projektovou dokumentaci, která nebyla u předchozího vyhlášení veřejné zakázky dobře zpracovaná. Vyhlašujeme ji znovu,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro LK).

Celý systém podle něj vyjde na 10,5 milionu korun a zaplatí ho kraj. „Řešíme následný provoz, jakým způsobem bude zařízení spravováno, předběžně jsme ale domluveni, že bude ve správě obce,“ dodal.

Celý systém by měl fungovat tak, že bude monitorovat počet volných míst v obci. Na cedulích v okolních obcích pak řidiči uvidí, zda má cenu do Bedřichova zajíždět a volné místo hledat. „Přímým dopadem na dopravu je to, abychom umožnili regulovat systém dopravy do extrémně přetížených oblastí. Systém informuje o volných kapacitách, ale i o případném uzavření oblasti na omezenou dobu. Cedule jsou už u vjezdu do lokalit, takže to bude snazší než doposud,“ vysvětlil náměstek.

Řidiči budou informování také prostřednictvím webu obce. „V časech konání významných sportovních akcí pak systém může plnohodnotně nahradit stávající dopravní značení zakazující vjezd do obce,“ upřesnil Sviták.

Podle něj by podobné cedule měly být i v Liberci a Jablonci, minimálně v první zimní sezoně se ale systém bude testovat a případně upravovat. Fungovat ale má už nadcházející zimu. „Snaha je, abychom stavbu realizovali v průběhu letní a podzimní sezony, abychom systém na zimu mohli spustit,“ potvrdil Sviták.

Opatření by pak měla hlídat policie. „Zapojí se ale i dotčené obce, parkoviště a vjezdy regulovaly už dříve. Pokud to ale bude oficiální, může to hlídat policie,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky bedřichov, liberecký kraj, doprava, systém, značky, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme plno. Nový systém pro Bedřichov ukáže řidičům, že už v obci není kde parkovat  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.