Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opozice kritizuje vedení Jablonce kvůli změnám na postech ředitelů

Jablonecká opozice kritizuje vedení města Jablonce nad Nisou za personální změny, které provedlo v období šesti měsíců ve funkci. Koalici složené ze zástupců ODS, SLK, Pirátů a Společně pro Jablonec vyčítá také personální politiku a navyšování počtu míst na radnici.

„Doba hájení uplynula a my jsme ze strany jablonecké koalice svědky velice nesystematických, chaotických, a hlavně nestandardních postupů při obsazování vedení městských organizací. Kde je ta pirátská transparentnost?“ ptá se ve společném prohlášení opozičních zastupitelů předseda klubu hnutí ANO v Jablonci nad Nisou David Mánek.     

Opozici vadí, že vedení města dosadilo bez výběrového řízení do čela městské firmy Sport Jablonec nad Nisou koaličního zastupitele Štěpána Matka, narychlo odvolalo ředitele městské knihovny Zbyňka Dudu a zrušilo výběrové řízení na ředitele příspěvkové organizace Kultura a napřímo jmenovalo nového šéfa na místo dosavadního vedoucího Petra Vobořila. Jeho nástupce je podle tvrzení opozice dosazeným favoritem náměstkyně pro oblast humanitní Jany Hamplové.

„Mně nejvíce trápí otázka personálního obsazení v čele organizací řízených městem, například v příspěvkové organizaci Kultura. Je nepředstavitelné odvolat dosavadní vedení a nemít za něj adekvátní náhradu ani vizi, jak dál postupovat. Celá organizace tím samozřejmě trpí a dostává se do slepé uličky, z níž není jednoduché najít cestu ven,“ míní zastupitel Pavel Žur (Novou budoucnost pro Jablonec).

Náměstkyně Jana Hamplová (Starostové pro LK) se ovšem nařčení brání a vysvětluje důvody, které vedly ke zrušení výběrového řízení.

„Výběrové řízení na nového ředitele organizace Kultura jsme zrušili z důvodu probíhajícího finančního a procesního auditu. Bohužel konkurz byl vypsán ještě před tím, než vznikly důvody k jeho zadání. Výsledky nechceme předjímat, ale již dnes je jasné, že bude muset v organizaci dojít ke změnám, z tohoto důvodu jsme se rozhodli výběrové řízení zrušit,“ vysvětlila Hamplová.

Současně se ohradila i proti tvrzení, že na místo ředitele byl dosazen její favorit. „Naším cílem je stabilizovat situaci ve společnosti a pan Jakub Gerš byl jedním z přihlášených uchazečů ve výběrovém řízení. Má desetileté zkušenosti s řízením velké organizace. Pověřen byl řízení organizace Kultura do doby, než bude finančně a personálně stabilizovaná. Současně jsme s Petrem Vobořilem, který byl až dosud pověřený zastupováním funkce ředitele této příspěvkové organizace, uzavřeli smlouvu do konce června, tak aby mohlo dojít k plynulému předání funkcí,“ objasnila náměstkyně.

Opozice poukazuje i na rychlé odvolání ředitele knihovny, ke kterému před časem došlo. Ve výběrovém řízení byl vybrán Petr Hejhal, který nyní bude nejprve rok zástupcem současné ředitelky, aby v praxi prokázal své řídící schopnosti.

Podle opozice také zbytečně personálně bobtná Magistrát statutárního města Jablonec nad Nisou. V době, kdy města hledají úspory, kde se dá, podle opozičních zastupitelů vznikly nové úvazky v kanceláři architekta, i když práci dřív zvládal jeden externista.

„Je potřeba, aby veřejnost věděla, že jsme napříč opozicí znepokojení přístupem vedení města k výběrovým řízením a personální politice. Myslím si, že by se v dnešní době skutečně neměly navyšovat počty pracovních míst a nabírat externisté. Svědčí to akorát o tom, jak jsou někteří lidé ve vedení města nekompetentní,“ doplnil za zastupitelský klub SPD Michal Švarc.

Vedení města kritiku odmítá. „Nároky na práci a odbornost pracovníků ve veřejné správě stále stoupají. Současné vedení chce vykonávat práci jinak, než byla vykonávána dosud a řešit věci s maximálním nasazením a ne minimalisticky,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Poukazuje na skutečnost, že to, co dříve stihl udělat jeden člověk, je nyní, vzhledem ke stoupajícím nárokům na agendu, náplní práce už dvou lidí.

„To, co opozice nazývá plýtvání penězi, městu v budoucnu nemálo financí uspoří. Mimo jiné vzniknou dlouhodobé koncepční materiály týkající se povrchů komunikací a chodníků, městského mobiliáře, vizuálního smogu nebo hospodaření s dešťovou vodou. Také materiály, které pomohou při žádostech o dotace a tím přinesou městu finanční zdroje. Nehledě na to, že je dále potřeba posílit úklid města a čeká nás také digitalizace úřadu a s tím související posílení počtu odborníků," vyjmenovala Fričová. 

Ohodnoť článek

Foto Město Jablonec

Štítky kritika, opozice, personální politika, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice kritizuje vedení Jablonce kvůli změnám na postech ředitelů  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.