Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V klecích na odchyt divočáků v Jablonci si hrají děti. Kazí tak odlov

Dospělé zvědavce, dětské návštěvníky i psy zachytily sledovací kamery v klecích na odchyt divokých prasat, které jsou instalovány v ulici Za Plynárnou v Jablonci nad Nisou. Přítomnost lidí i zvířat tak kazí plány na odchyt přemnožených divočáků, protože ti zde ucítí jejich pach a do klece už nevlezou. Klec je tak k ničemu.

„Na kamerových snímcích je vidět, že odchytovou klec navštěvují dospělí a malé děti nezodpovědných maminek, které je nechají si v ní hrát. Divočáci cítí pach člověka i psů a ke kleci se nepřiblíží. Ta pak neplní svůj účel. Je třeba zdůraznit, že po aktivaci odchytového zařízení by klec mohla být všem životu nebezpečná,“ varuje veřejnost Petra Němečková za orgán státní správy myslivosti jabloneckého magistrátu.

Klec má spouštěcí mechanismus určený pro černou zvěř. Pokud ji bude navštěvovat ostatní zvěř, kterou nebudou lidé rušit, mechanismus se nespustí. „To ovšem neplatí pro děti a dospělé. Je absolutně nepochopitelné, jak se může stát, že se na snímku objeví malé dítě a maminka je v nedohlednu. Proto bude ulice Za Plynárnou, v níž je klec umístěná, opět uzavřena a bude zde platit zákaz vstupu i pro chodce. Vstup do lokality se bude hlídat a pokutovat,“ říká Němečková.

Klec nechali v Jablonci nad Nisou nainstalovat na některých místech kvůli regulaci počtu černé zvěře a snaze vytlačit ji z obydlených oblastí, kde se ve velkém začala objevovat. Klec byla jedním z opatření k regulaci přemnožené černé zvěře a několik kusů se díky ní podařilo zlikvidovat. „Výsledek by však mohl být lepší, kdyby se lidé ke kleci nepřibližovali. Maří snahu magistrátu, myslivců i orgánu státní správy myslivosti. Klec není možné spustit do plného provozu, protože obyvatelé Jablonce nerespektují potřebná pravidla. Jednak zde není klid, jednak je odrazuje pach lidí i psů,“ tvrdí Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu.

Od začátku aktuální lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna 2023 do 31. března 2024, je v honitbě Rádlo odlovených již 15 kusů divokých prasat. „Za státní správu myslivosti je nutné opět dodat, že pokud nebude veřejnost po dva, tři roky vycházet vstříc našim pravidlům a prosbám, bude se chovat i nadále bezohledně a nebude s námi spolupracovat, stav divokých prasat se nikdy snížit nepodaří,“ uzavírá Němečková.

V sezóně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o rok později už jich bylo 45 a v sezóně 2021/2022, kdy bylo třeba také uzavřít část honitby, bylo odlovených 84 kusů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky odchyt prasat, klece, maření odchytu, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V klecích na odchyt divočáků v Jablonci si hrají děti. Kazí tak odlov  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.