Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonecká perle premiérově na konci prázdnin oživí město bižuterie

Moderní gastronomie, pestrá paleta prodejních stánků, sklo, bižuterie a muzika. Nejen to nabídne poslední prázdninovou sobotu 26. srpna Jablonec nad Nisou. Poprvé se bude konat zbrusu nový festival Jablonecká Perle. Hlavními hvězdami budou zpěvák Sebastian a kapela MYDY, jako vstupné stačí přinést malou perličku.

„Zbrusu nový kulturní festival, který propojí sklářské a bižuterní tradice s gastronomií, hudbou i pestrými trhy, je věnovaný všem obyvatelům Jablonce nad Nisou, Libereckého kraje i celého příhraničního regionu. Název odkazuje na jabloneckou sklářsko-bižuterní tradici i na zajímavé počiny z oblasti umění, gastronomie či hudby – to jsou zase ty perly,“ zve na kulturní jabloneckou novinku Jakub Gerš, ředitel městské společnosti Kultura Jablonec.

Dobrovolnou vstupenkou na akci je malá perlička, skleněný knoflík či kousek bižuterie. Za odevzdání „střípku jablonecké historie“ dostanou návštěvníci originální pamětní list. Z nasbírané bižuterie posléze vznikne umělecké dílo,“ dodal Gerš. 

Kultura, gastronomie i práce sklářů

Program Jablonecké Perle, jejímž organizátorem je městská společnost Kultura Jablonec, začne v sobou 26. srpna v 10 hodin v blízkosti kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí a patřit bude především dětem.

 „Na příchozí čekají pohádky, akustická vystoupení, přednášky na faře a dětská zóna. Přibližně ve 13 hodin se celý program přesune na hlavní podium, kde vystoupí Sebastian a kapela MYDY,“ zve náměstkyně primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová.

Představí se také Čáry kluk, Ruda Hancvencl a jeho Nafukovací pohádky. V 10.30, 12.30 a 14.00 hodin rozezní varhany v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova varhaník Hans Lau. Na hlavním podiu od 13.00 do 22.00 hodin vystoupí Gerald Clark (JAR), Doladíme, Superhero Killers, Ruda Hancvencl, Wild Flame (UK/PL) a hlavní hosté Sebastian a MYDY. A kdo nebude ještě unavený, může zajít do letního kina, kde se bude od 22.00 hodin promítat film Skleněný pokoj.

Nedílnou součástí Jablonecké Perle budou kreativní trhy s třiceti vybranými prodejci oblíbených TATRHŮ i netradiční prezentace sklářských a bižuterních firem, moderní gastronomie od lokálních dodavatelů.

Přední jablonecké firmy ukáží sklářsko-bižuterní tradici v moderním pojetí. Návštěvníci budou moci nahlédnout do tajemství proměny skla v úžasné šperky se společnostmi G&B beads, Perlex, Preciosa Ornela a Ralton, které jsou zároveň partnery akce.

Chceme dát výrazně najevo, že jsme jedním ze zásadních center Křišťálového údolí. Upozornit na to, že naše Paříž severu, jak se Jablonci přezdívalo, byla světovým centrem výroby a obchodu s bižuterií a díky tomu můžeme dodnes obdivovat třeba i bohatou architekturu našeho města. Nejen z tohoto důvodu se festival uskuteční na Horním náměstí, které je jedním z míst, jemuž chceme vdechnout nový život,“ přibližuje Hamplová.

Kancelář architektury spolu se strategickým oddělením města ve svém stánku představí, jak se plánuje město, tedy procesy od zadávání soutěží po realizaci záměrů a nadcházející participační akce. Návštěvníci budou mít také možnost shlédnout panely o historii Horního náměstí a pomoci identifikovat základní problémy této lokality pro budoucí architektonickou soutěž. Dále jsou připravené informace k participativní soutěži Vyšperkuj Jablonec a v neposlední řadě také dotazník Jak vnímáte dopady změny klimatu v Jablonci nad Nisou.

V rámci Jablonecké perle bude také podpořen charitativní projekt Nadace Preciosa nazvaný Tančím jak o život.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tatrhy

Štítky festival, Jablonecká perle, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká perle premiérově na konci prázdnin oživí město bižuterie  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.