Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonecká nemocnice má po 14 letech novou magnetickou rezonanci

Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou si po 14 letech koupila novou magnetickou rezonanci. Stála 34,5 milionu korun a většinu nákladů zaplatí nemocnice z evropské dotace. V provozu bude nový přístroj od začátku října a oproti předchozímu má tento asi o deset centimetrů větší průměr.

Můžeme tak nyní vyšetřit i obézní pacienty, kteří se nám do původní rezonance nevešli,“ dodal ředitel nemocnice Vít Němeček. Předchozí přístroj si zakoupila nemocnice v roce 2009 a týdně na něm prováděla přes 100 vyšetření.

Magnetická rezonance slouží k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla. Včetně té v jablonecké nemocnice jich je v Libereckém kraji pro pacienty k dispozici pět. V Jablonci je ale právě kvůli výměně přístroje toto pracoviště od poloviny srpna dočasně mimo provoz, odstávka potrvá ještě skoro tři týdny. „V současné době se nová magnetická rezonance připravuje na provoz, vyšetřovat se bude opět od začátku října," doplnila mluvčí radnice Jana Fričová.

Novou magnetickou rezonanci si jablonecká nemocnice pořídila z dotačního programu REACT–EU, když před dvěma lety uspěla s žádostí na nákup přístrojů za 130 milionů korun. Za získané peníze si pořídila již dříve nový mamograf za 3,6 milionu korun, 20 endoskopů za 26,6 milionu a rentgen za bezmála 11 milionů. „To jsme nakoupili loni a už máme i proplacenou dotaci. Letos jsme pořídili nové CT v hodnotě necelých 49 milionů korun a tato položka je také už proplacená. A nyní jsme koupili magnetickou rezonanci za 34,5 milionu korun," uvedl ředitel nemocnice.

Dotace pokryla většinu nákladů na pořízení nových přístrojů. „Nemocnice platila ze svého rozpočtu jen neuznatelné náklady ve výši asi 3,5 milionu korun. Mezi nimi bylo například vyříznutí otvoru ve stěně vyšetřovny magnetické rezonance, aby bylo možné přístroj do budovy umístit, a to tak, že jej na speciální plošině vyzdvihl do prvního patra jeřáb a dělníci jej potom přesunuli dovnitř," dodala mluvčí radnice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jablonec n. N.

Štítky ČR, nemocnice, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká nemocnice má po 14 letech novou magnetickou rezonanci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.