Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jablonec vyhlásil architektonickou soutěž na opravu Kantorovy vily

Architektonickou soutěž na opravu památkově chráněné Kantorovy vily na křižovatce ulic Palackého a U Přehrady vyhlásilo město Jablonec nad Nisou. Kromě opravy domu se počítá i s vytvořením expozice. Do konce dubna 2025 chce mít město připravenou projektovou dokumentaci, samotná renovace je v plánu v letech 2025 - 26.

Termín podání žádosti o účast v architektonické soutěži je pro zájemce do 20. listopadu. Na zpracování vlastních návrhů bude čas do konce ledna 2024. V odborné části poroty zasedne historik architektury Rostislav Švácha a architekti Jitka Ressová, Bronislav Stratil a Barbora Hora. Mezi přizvanými odborníky je také architekt Jan Sapák, který se Kantorově vile a dílu Heinricha Kulky dlouhodobě věnoval. Základní informace k soutěži jsou k dispozici na stránkách České komory architektů.

Očekáváme, že vybraný návrh citlivě přistoupí k rekonstrukci původního prostorového uspořádání a upravený interiér pak bude vyprávět příběh architekta, původních majitelů, vily i celého města,“ řekl jablonecký náměstek pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík (Piráti). Z vily ale nechce město vytvořit muzeum.

Úpravu Kantorovy vily chce město opravit z dotací v rámci ITI liberecko-jablonecké aglomerace, projektovou dokumentaci je třeba odevzdat do konce dubna roku 2025. Soutěž je koncipována jako užší, to znamená, že porota vybere na základě předložených portfolií maximálně pět týmů ke zpracování soutěžního návrhu. „Důvodem pro volbu užší soutěže jsou nároky na zpracovatelský tým a komplexnost tématu, které sahá od návrhu libreta expozice, přes její výtvarné zpracování až po vlastní architekturu a návrh zahrady,“ vysvětlil Chuchlík s tím, že vyzvané týmy dostanou za odevzdaný návrh skicovné.

Vilu si nechal v letech 1933 – 34 postavit lékař Alfréd kantor. Vytvořil ji architekt Heinrich Kulka, žák a dlouholetý spolupracovník významného architekta Adolfa Loose. Rodina lékaře Kantora musela po válce vilu opustit, v šedesátých letech byla přestavěná na bytový dům. Do rafinovaného raumplanu bylo vložené dvojramenné schodiště a v jednotlivých patrech vznikly samostatné byty. V roce 2018 vilu koupilo město s tím, že jí vrátí původní podobu, uvažovalo se o možném využití pro výstavy a turistický ruch.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Jablonec

Štítky rekonstrukce, vila, památka, Kantorova vila, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec vyhlásil architektonickou soutěž na opravu Kantorovy vily  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.