Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Šperky z křišťálu zdobí ženy z celého světa, letos nápad z Jablonce září i na vánočních stromcích

Šperky z českého křišťálu ozdobí každou ženu, dodají jí šmrnc i jiskru. Blýskavým štrasem lze ale ozdobit i vánoční stromeček. Třpytivé ozdoby mu vdechnou nevšední kouzlo, zaujmou na první pohled. Přitom zdůrazní to, co k našemu regionu neodmyslitelně už staletí patří. Šikovnost a nápaditost šperkařů, mezi které patří i Olga Kopalová Rynešová z Jablonce nad Nisou.

Rodinná značka Šenýr bijoux, kterou převzala po svých rodičích, stále zůstává malým podnikem, ve kterém nepracuje dohromady ani deset lidí. I přesto svými neotřelými nápady, a především krásnou štrasovou bižuterií, dobývá doslova celý svět. A vánoční nápady jsou už jen třešinkou na pomyslném dortu a rozhodně patří k neobyčejným.

Blyštivá vánoční ozdoba vytvořená z drobných broušených křišťálů zaujme na první pohled. Je jemná, jednoduchá a půvabná. I když člověka napadne, že jde o náušnice nebo brož, není tomu tak. Je to vánoční ozdoba. „Jednu chvíli jsem o tom uvažovala, že kdyby to mělo uchycení anebo háček a šlo použít jako brož nebo na řetízek, že by to mohlo být fajn. Ale pak jsem se ptala různých žen a všechny řekly, že když je to spojené se stromečkem, tak už si to na sebe brát nechtějí. A tak zůstalo u vánoční křišťálové ozdoby na stromek,“ líčí Olga Kopalová Rynešová.

Velikostně jsou křišťálové ozdoby velké jako běžná vánoční ozdoba, aby byly na stromečku dobře vidět. „Vždycky se snažím vymýšlet i něco jiného než jenom šperky. A dámy teď hodně inklinují k Boho stylu, a i když je to dávno, co ta doba proběhla a méně se zdobí,“ vysvětluje šperkařka. A tak v předchozích letech například vytvořila stojánky na svíčku s andílky, na kterých světlo z plamínku rozehraje díky křišťálu doslova ohňostroj světel. Andílci byli a jsou stále prý neskutečně populární.

Dělali jsme ale i rámečky na fotky anebo vánoční štrasové stromečky brož, a tak jsem zvažovala co dál. Napadlo mě udělat velkou vánoční hvězdu, kometu na špici stromu, ale pak jsem to promyslela a zavrhla s tím, že to asi nikdo nezaplatí. Její cena by se pohybovala v řádu několika tisíců korun. A tak jsem přemýšlela dál, až mě napadly ozdobičky,“ vypráví Kopalová Rynešová. A trefila se. Zájem je a lidé si už píšou i o ozdoby třeba ve tvaru vločky.   

Na první pohled vypadají jako vánoční ozdoba ve tvaru koule s malou špičkou. Navíc je ozdůbka plastická, není plochá, a tak když visí na stromku, skutečně budí dojem trojrozměrné ozdoby. Vytvořena je z různých barev, jedna je třeba červená, další modrá nebo zelená. „Všechny mají stejné zdobení, protože jsem letos zatím jen zkoušela, jestli bude můj nápad někoho zajímat. Ale už teď mám spoustu inspirace na další rok,“ popisuje šperkařka. Přišla totiž doslova smršť zájmu a v okamžiku, kdy tvůrkyně své štrasové ozdobičky z českého křišťálu představila, do posledního kousku všechny okamžitě vyprodala.

Pořád se snažím držet českých tradic i českých materiálů, proto je na všech český křišťál. Vymyslet návrh a pak zpracovat vzorek, aby vypadal skutečně plasticky, zabere několik hodin. A podílí se na něm jen pár lidí, kteří v naší rodinné firmě pracují,“ říká.

Zájem o netradiční štrasové ozdoby je veliký. „Moc by se mi líbilo, kdyby se nám podařilo vytvořit tolik ozdob, abychom uspokojili každého zájemce, ale s křišťály to úplně nejde, a tak jsme udělali prvních deset, dvacet a byly hned vyprodané. Poslední kousky jsem posílala paní na Slovensko. Ale pokud by vysloveně někdo chtěl, myslím, že bychom jich ještě na přání několik zvládli,“ říká Olina Kopalová Rynešová.

Příští rok před Vánoci se určitě k ozdobám vrátí. „Netušili jsme, jestli se to lidem bude líbit nebo ne. Protože někdy udělám něco na zkoušku a je obrovský boom, ozývají se i lidé, o kterých jsem třeba pět let neslyšela. Píšou, jak je to nádherné. A jindy se stane, že vytvoříme něco, o čem jsme přesvědčeni, že to bude pecka a neprodá se nic,“ popisuje.

Přesně to vystihuje zájem o jablonecké křišťálové šperky od Šenýr bijoux. Po něčem netypickém lidé v Česku doslova prahnout a šperkařce a majitelce firmy její nápady kvitují i prodejci po celé zemi, kde jsou její šperkařská díla k dostání.  

Zdobí královny krásy i ženy v exotických zemích

Ovšem Olina Kopalová Rynešová je velmi populární se svojí tvorbou i ve světě, zejména v Asii, kde se jí podařilo se svými šperky prosadit. Navíc doménou rodinné firmy jsou korunky pro královny krásy.

S jabloneckými korunkami a čelenkami se zdobí půvabné dívky v nejprestižnějších soutěžích. Ve firmě vytvářeli kolekce pro Českou Miss pořádanou Míšou Maláčovou a jejím týmem. Nyní tvoří korunky pro Taťánu Makarenko, která vede soutěž Miss Czech Republic, a ty se dostávají se soutěžícími do celého světa, protože s nimi české dívky jezdí na další soutěže. „A pak mi píšou z celého světa, že chtějí také a za kolik bychom korunku vyrobili a jestli to jde, a tak se dostáváme k dalším soutěžím,“ vysvětluje Kopalová Rynešová.

Když se objevil Šenýr bijoux na veletrhu v Paříži, přišli zase organizátoři Miss Reunion a také oni si objednali korunky do soutěže od české šperkařky na následujících pět let.

Ještě před mým nástupem do firmy moji rodiče dělali korunky na Miss Florida a Miss USA pro náctileté, což bylo někdy v 90. letech, když rodiče firmu založili. První artikl, který si od nich brala pražská Kotva byly štrasové korunky,“ vzpomíná tvůrkyně. A jejich dceru Olinu pak oslovil tým Miloše Zapletala, a tak navázala na práci svých rodičů.

Štrasová nádhera dostala Olinu Kopalovou Rynešovou už na mnoho míst po celém světě. „Každá cesta mimo Evropu je neskutečně zajímavá a každá země má něco svého. Líbí se mi v každé zemi. Ale ať přijedu, kam přijedu, všude jsou milí, ochotní a všechno co přivezu, prodám. Ať to byla Malajsie, Filipíny, Barma, Čína. Tam se to konečně po covidu rozjíždí a moc za to děkuji,“ raduje se šperkařka. Před pandemií tam Šenýr bijoux vystavoval a nabízel šperky na dvou veletrzích měsíčně, pak nastala vynucená pauza pandemií a veletrhy se konají nyní tři ročně.

Ale na posledním jsme vyprodali úplně všechno ještě předposlední den a ten poslední už nebylo co prodávat. Tak snad se vrací lepší časy,“ popisuje Kopalová Rynešová. A tak nyní pojede do Číny velká objednávka, aby byli uspokojeni všichni zájemci.

A co se v Číně z českého štrasu nejvíc nosí? „Tradičně zaujmou ty velké věci, ale pak se nejvíc prodávají ty drobnější. Jemnější, na denní nošení, ale vždycky tam musí být nějaký design, nějaký nápad a samozřejmě křišťálové kameny,“ popisuje šperkařka.

Šenýr bijoux jako značka už je také v Číně poměrně zavedená. „A to především díky mé skvělé obchodní partnerce, s níž spolupracuji už od roku 2014 a ona se tam o propagaci moc snaží. Nyní jsme tam zavedli i druhotnou značku Krásná duše, tak že tam nabízíme obě značky. Ale museli jsme to oddělit, aby Šenýr stále zůstal tou luxusní částí a jemnější věci měly zase svou jinou značku, aby Asiaté nezačali zpochybňovat kvalitu a originalitu,“ dodává.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šenýr bijoux

Štítky štrasová bižuterie, český křišťál, šperkařka, Šenýr bijoux, Jablonec nad Nisou, neobyčejní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Šperky z křišťálu zdobí ženy z celého světa, letos nápad z Jablonce září i na vánočních stromcích  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.