Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jablonec připravuje nákladnou výměnu oken na uměleckoprůmyslové škole

Jablonec nad Nisou připravuje nákladnou výměnu oken na památkově chráněné budově střední uměleckoprůmyslové školy. Náklady první etapy město odhadlo na osm milionů korun, plánuje výměnu oken v prvním patře a suterénu.

Polovinu nákladů by měl podle předběžných dohod zaplatit Liberecký kraj, který je zřizovatelem střední školy. Informoval náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Jedná se o výměnu špaletových a kastlových oken s dvojskly, která jsou v havarijním stavu. Před pár lety jedno okno vypadlo na chodník, není to tím pádem úplně bezpečné. My máme předběžnou dohodu o financování s krajem a ten už to má v rozpočtu na příští rok," doplnil Chuchlík. Celkové náklady na výměnu oken se podle něj odhadují na 32 milionů korun. „Zahrnuje to ale také sanaci objektu ve dvoře proti vlhkosti," dodal. Budova by si podle vedení města zasloužila kompletní rekonstrukci, ta ale přesáhne 100 milionů korun.

Budovu uměleckoprůmyslové školy v Jablonci postavili v roce 1882, o pět let později byla dostavěna průčelní strana budovy směrem k Máchově ulici. V roce 1926 podstoupil objekt náročnou přestavbu ve stylu art deco podle projektu Josefa Ulbricha. Budova je od roku 1992 památkově chráněná, v minulosti se tam opravy téměř nedělaly, město řešilo jen havarijní stavy. Díky spolupráci s krajem se ale v posledních třech letech investovalo víc do oprav a to bude pokračovat i v dalším období.

V budově je kromě umělecké průmyslovky také městská základní umělecká škola. Podle dohody vždy kraj platí nájem na tři roky dopředu, aktuálně je to 2,85 milionu ročně, a město tyto peníze využije na opravy. Stejnou částku pak Jablonec proinvestuje ze svého v části, kde je ZUŠ. Díky této dohodě se podařilo v minulých letech opravit a zateplit části tříd ve 4. patře, vymalovat chodby a hlavní schodiště s vestibulem. Teď jdou peníze hlavně do oprav dílen ve dvoře. Pro výměnu oken připravují podle primátora Miloše Veleho (ODS) město a kraj další memorandum o spolupráci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jablonec.com

Štítky škola, UMPRUM, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec připravuje nákladnou výměnu oken na uměleckoprůmyslové škole  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.