Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Soud zrušil pokutu 150 tisíc korun od ÚOHS pro Jablonec za smlouvu na MHD

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 150 tisíc korun, kterou v roce 2022 vyměřil Jablonci nad Nisou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a potvrdil jeho předseda Petr Mlsna. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce soudu. Důvodem pro uložení pokuty bylo uzavření smlouvy na zajištění veřejné dopravy bez výběrového řízení. Odmítl tehdy argumenty města, že šlo o mimořádnou situaci. Jablonecký primátor Miloš Vele (ODS) rozhodnutí uvítal.

„Jsme rádi, že Krajský soud v Brně dal za pravdu statutárnímu městu Jablonec nad Nisou. To se už v roce 2022 s rozhodnutím ÚOHS, který Jablonci vyměřil pokutu za uzavření smlouvy na zajištění veřejné dopravy bez výběrového řízení, neztotožnilo a na svém názoru, že uzavření smlouvy s dopravcem bylo zcela objektivně zdůvodněné, trvalo," řekl k rozhodnutí Vele.

Podle předsedy antimonopolního úřadu Mlsny se Jablonec na Nisou dopustil porušení zákona o veřejných službách v přepravě cestujících, když uzavřelo s dopravcem smlouvu přímým zadáním s odkazem na vznik mimořádné situace, aniž by byly splněny podmínky pro přímé zadání. „V daném případě se nejednalo o mimořádnou situaci," uvedl dříve Mlsna.

Smlouva na zajištění MHD s předchozím dopravcem byla sjednána do 31. ledna 2021, město uzavřelo smlouvu přímým zadáním od 1. února se společností Umbrella Coach & Buses. „Smlouva jednoznačně nebyla uzavřena za mimořádné situace, neboť ta musí být chápana jako situace, na kterou se objednatel nemohl připravit. Mimořádná situace musí mít znaky náhlosti, neobvyklosti, překvapivosti, čímž uplynutí doby platnosti, respektive účinnosti původní smlouvy rozhodně není," dodal Mlsna.

Zajištění dopravy od února 2021 řešilo druhé největší město v Libereckém kraji od roku 2019. Radnice nejprve vypsala soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na deset let. V dubnu 2020 ji získala pražská About Me s nabídkovou cenou 48,38 koruny na kilometr. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu. Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine MHD Jablonecko. Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek pak město soutěž raději zrušilo; hrozilo, že by od února 2021 neměl kdo jezdit.

V poptávkovém řízení pak podala nabídku jediná firma - BusLine MHD Jablonecko, která ve městě v té době jezdila. Zastupitelé ji ale odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká. Právníci, kteří pro město soutěž zajišťovali, doporučili vzhledem k situaci na trhu poptávku zopakovat. Městu se to vyplatilo, dostalo osm nabídek s cenou od 67,40 Kč od společnosti Enjoy Europe po 44,56 Kč za kilometr od Umbrelly, která díky tomu zakázku na dva roky do konce ledna 2023 získala.

Úřad rozhodl v listopadu 2021, jablonecká radnice se bránila podáním rozkladu k předsedovi úřadu Mlsnovi, ten ale argumenty města nevyslyšel a rozhodnutí potvrdil. Poté musel Jablonec pokutu zaplatit, bránil se ale podáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Dnešní rozsudek ruší rozhodnutí předsedy úřadu a vrací mu celou záležitost k opětovnému posouzení, přičemž musí zohlednit právní názor soudu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky mhd, jablonec, umbrella, pokuta, uohs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil pokutu 150 tisíc korun od ÚOHS pro Jablonec za smlouvu na MHD  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.