Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hodiny se na okamžik zastavily. Odešel muž, který se o ně léta staral

Smutná zpráva obletěla Jablonec nad Nisou a okolí. Zemřel hodinář Miloš Zikmund, kterého znali snad všichni Jablonečáci. Usměvavý muž, jehož svého času doprovázel městem temperamentní dalmatin, se staral od roku 1991 o hodiny na zdejších věžích. O odchodu oblíbeného hodináře informovali jeho příbuzní.

Asi odjakživa mě zajímalo, jak co funguje, co je uvnitř těch hraček, aparátků, krabiček a všeho. Někdy v páté třídě jsem našel budíka, doma ho rozebral, umyl mejdlem v umyvadle, šikovně to všechno zase dal dohromady a ono to fungovalo! Tak už od tehdy,“ napsal do úvodu svého hodinářského webu Miloš Zikmund.

Vyučil se na učilišti v Polné a patnáct se věnoval hodinářské práci v družstvu hodinářské a umělecké výroby Znak Malá Skála, kde zůstal až do roku 1990. Věnoval se zpočátku opravám drobných strojků, později vyrazil za většími hodinami do věží, fabrik, továren i škol.

Když maloskalský Znak propustil své zaměstnance, odešel na volnou nohu a od roku 1991 se začal starat o všechny městské věžní hodiny v Jablonci nad Nisou. A tak díky jeho zručnosti a láskyplné péči mohli lidé sledovat čas na hodinách radniční věže, knihovny na Dolním náměstí, na kostele na Horním náměstí a na školách v Pivovarské či na Šumavě. Ale také na kostelech svaté Anny, Dr. Farského, na náměstí Boženy Němcové a v Rýnovicích. Pečoval ale i o stroje na budovách pošty nebo České pojišťovny. 

Měl ale i celou řadu dalších koníčků, miloval hudbu a tanec. Věnoval se fotografování, radiovému vysílání, či opravám různých specialitek a samozřejmě svým psům - dalmatinům. Nejdůležitější pro něj ale byla milující rodina.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv M. Zikmunda

Štítky hodinář, Miloš Zikmund, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodiny se na okamžik zastavily. Odešel muž, který se o ně léta staral  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.