Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Počet přestupků řešených strážníky v Jablonci stoupl. Pomáhají jim nové kamery i asistenti prevence

Takřka o tisíc přestupků více než v předchozích dvanácti měsících řešili vloni jablonečtí strážníci. Lidé se jich dopouštěli především v oblasti dopravy, porušování vyhlášek a nařízení či zákona o odpadech. Zaměřovali se ale také na bezpečnost a vytipované lokality ve městě. Kromě strážníků na pořádek v ulicích dohlíží i preventisté.

Strážníci každé ráno mimo jiné dohlíží u nejrizikovějších přechodů blízko škol, denně kontrolují vybraná místa, jako jsou parky a dětská hřiště.

K těm nejčastěji prověřovaným patří Tyršovy sady, lesopark Žižkův Vrch, vnitroblok v ulici Budovatelů, v centru především ulice U Muzea a letní scéna, autobusové nádraží, OD Central, Dolní a Mírové náměstí a okolí jablonecké přehrady. Některá místa jsou vybraná na základě stížností obyvatel, další podle zjištění okrskářů a asistentů prevence kriminality, jiná mají výrazně sezónní charakter. Přítomnost hlídek zvyšuje pocit bezpečí obyvatel a odrazuje možné pachatele,“ říká ředitel Městské policie (MP) Jablonec nad Nisou Michal Švarc.   

Přibyly mobilní kamery v některých ulicích

Na město také dohlíží prostřednictvím kamerového bezpečnostního systému. Jablonec sleduje 38 kamerových bodů osazených 48 kamerami, kdy 33 kamer je otočných, 15 stacionárních a čtyři mobilní. Nové mobilní kamery přibyly vloni v ulici Na Vršku, na letní scéně Eurocentra, v zadním traktu v ulici Liberecká, střežily požářiště Slunečních lázní i klece k odchytu divokých prasat. Pomohly také odhalit lidi, kteří odhazovali odpad, kam neměli.

Městská policie Jablonec
(rok 2023)

Celkem řešili 7 531 přestupků. Na místě strážníci udělili pokuty ve výši 2,2 mil. korun za 4 552 přestupky, 1588 přestupcům domluvili a 1391 přestupků předali k dalšímu řešení na magistrát. 

V roce 2023 jsme využili dotačního titulu Ministerstva vnitra ČR a v rámci pilotního projektu jsme vybavili kamerou služební vozidlo, a ještě jsme pořídili jednu kameru osobní. Obraz z obou a zvuk z osobní kamery se v online režimu přenáší na operační středisko MP. Výstupy se pak integrují do systému, kde se archivují pro další případné využití. Jen v uplynulém roce se takto uložený kamerový záznam využil při 330 událostech,“ konstatuje Švarc.

Významnou podporou strážníků jsou i asistenci prevence kriminality, kterých je v Jablonci šest a jejich činnost je podpořena dotací z projektu Ministerstva vnitra. „U jablonecké MP pracuje šest asistentů, z nichž dva jsou Ukrajinci, kteří pomáhají s integrací a řeší různé životní situace mezi ukrajinskými uprchlíky,“ dodal manažer prevence kriminality Tomáš Svačina.

Asistenti loni upozornili 1930 občanů na porušování zákonů a obecně závazných vyhlášek. V 532 případech osoby kouřily na zakázaných místech, ve 486 požívaly alkohol na místech zakázaných obecně závaznou vyhláškou, 389krát neměl majitel psa připnutého na vodítku, 97krát lidé porušovali veřejný pořádek a devět porušení souviselo s dopravou.

Městská policie Jablonec nad Nisou má 55 zaměstnanců, z nichž je 47 strážníků s osvědčením Ministerstva vnitra ČR a osm civilních pracovníků. K dispozici má sedm služebních vozů a dva skútry, stará se také o provoz dětského dopravního hřiště. Zaměřuje se i na prevenci, například v mateřských školách či mezi seniory, kde je upozorňuje především na nebezpečí kyberkriminality.

Ohodnoť článek

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec nad Nisou, bezpečnost, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet přestupků řešených strážníky v Jablonci stoupl. Pomáhají jim nové kamery i asistenti prevence  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.