Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jablonecké muzeum získalo přes milion korun na digitalizaci své sbírky

Více než milion korun získalo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou z Národního plánu obnovy pro rok 2024 na modernizaci svých digitalizačních pracovišť a serveru. Stěžejním bodem je pořízení nového vybavení pro fotoateliéry.

Díky poskytnuté finanční podpoře ve výši jeden milionu bude muzeum naplňovat nejnovější standardy v digitalizaci muzejních sbírek. Stěžejním bodem projektu je pořízení nového vybavení pro dva fotoateliéry, tedy fotoaparátů a osvětlovací techniky. Knihovna má nově i kvalitní skener pro digitalizaci fotografií i historických dokumentů. Nezbytnou součástí je i zvýšení kapacity serveru na ukládání pořízených dat.

„Digitalizace muzejních sbírek podle současných standardů není jen pořízení digitálních fotografií předmětů. Je to komplexní proces, který vyžaduje propojení kvalifikovaných pracovníků, moderní techniky s dostatečným a plně funkčním datovým úložištěm,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Součástí procesu digitalizace je i postupné publikování muzejní sbírky vzdáleným přístupem. „Už v minulém roce jsme na adrese msbcollection.cz spustili veřejnosti volně přístupnou on-line databázi v plnohodnotné české a anglické jazykové verzi,“ doplnil hlavní kurátor muzea Petr Nový.

V současné době databáze nabízí tři podsbírky, jejichž digitalizace proběhla v letech 2019–2023: Sklo Riedel, Umělecké řemeslo (šperk) a Waldes-Knoflík, kterou tvoří mimořádná kolekce knoflíků ze zaniklého muzea továrníka Jindřicha Waldese. Aktuálně se muzeum soustředí na další atraktivní sbírkové celky, a to vánoční ozdoby, medaile a plakety a knoflíky. „Při výběru podsbírek k digitalizaci je zohledňován i dlouhodobý zájem české a zahraniční veřejnosti o konkrétní témata a typy předmětů,“ dodal Nový.

Ohodnoť článek

Štítky Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, muzeum, sbírky, digitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké muzeum získalo přes milion korun na digitalizaci své sbírky  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.