Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studentům bude s výukou pomáhat robot. Liberecká průmyslovka se stala součástí moderního projektu

I Liberec bude patřit k městům, která vlastní jeden z osmi vzdělávacích komplexů. Zbrusu nová budova, jejíž základy se nachází v areálu průmyslovky a která spadá pod projekt Centrum odborného vzdělávání (COV), by měla být dokončena koncem letošního roku.

Podle slov hejtmana Martina Půty je projekt, který se týká vzdělávacích center mimořádnou šancí, jak zlepšít kvalitu vzdělávání na odborných školách v Libereckém kraji. „Zároveň chci poděkovat pracovníkům, kteří projekty připravili. Všech osm projektů uspělo v konkurenci s projekty z celé České republiky,“ dodal. 

Liberec

Na jedno z největších center, jehož stavby se ujala První podještědská stavební společnost, se koncem letoška může těšit i liberecká průmyslovka. Vzdělávací středisko bude disponovat nejnovějším vybavením, které bude současně splňovat požadavky v souladu se současným i budoucím průmyslem. 

Celkové výdaje na projekt všech osmi center by neměly přesáhnout 582 milionů. Náklady na projekt v Liberci jsou ve výši 86,7 milionu korun. Z této celkové částky zaplatí Liberecký kraj 12,27 milionu korun,“ prozradila statuární náměstkyně Jitka Volfová. Liberecké centrum je též financováno ze státního rozpočtu a z fondů Evropské Unie. „Z fondů Evropské unie kraj čerpá na tento projekt nejvyšší částku, a to ve výši 70,295 milionu korun. Celkových 86,7 milionu pak doplňují peníze ze státního rozpočtu ve výši 4,135 milionu,“ doplnila radní Radka Loučková Kotasová.

„V rámci COV vzniknou odborné učebny pro výuku programování robotů, moderně vybavená laboratoř pro strojní měření, robotizované pracoviště osazené laserem pro vypalování plechového programu, pracoviště se vstřikovacími lisy a odborná učebna pro výuku počítačových sítí,“ sdělil tiskový mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Průmka dokonce plánuje pořízení čtyř robotů. Jde o jeden malý, na kterém se žáci budou učit programovat. Druhý pak díky svému laseru poslouží k řezání materiálu. Další dva budou začleněni do výuky, přičemž jeden bude samostatný a druhý bude spolupracovat s člověkem.

O dalším z center, které bude určeno odbornému vzdělávání a vznikne v České Lípě, jsme psali tady.

Foto Šárka Steinová

Štítky Liberecký kraj, Liberec, SPŠSE, VOŠ, Centrum odborného vzdělávání, projekt, robot, Evropská unie, Martin Půta, Česko, Jitka Volfová, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentům bude s výukou pomáhat robot.  Liberecká průmyslovka se stala součástí moderního projektu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.