Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Paviáni v liberecké zoo mají již opravený pavilon, návštěvníci se k nim dostanou blíže

Rekonstrukce pavilonu paviánů pláštíkových v liberecké zoo je u konce. Objekt se jí dočkal po více než padesáti letech, důvodem rozsáhlých oprav byl havarijní stav budovy.

Oprava expozice, která patří k nejstarším v zahradě, stála 1,3 milionu korun. Paviánům přinesla více světla ve vnitřní expozici, a především lepší klima a hygienické podmínky, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.

„Součástí přestavby byla i instalace několika nových herních prvků, které přispívají k zabavení a nabourání denního stereotypu těchto afrických primátů,“ dodala. Pavilon je v Liberci od roku 1963. Od té doby prošel jen drobnými úpravami, takže celá konstrukce výběhu byla již v havarijním stavu. Podle ředitele zahrady Davida Nejedlo šlo o ostudu zahrady.

„Stav zastaralého výběhu paviánů nás trápil dlouhé roky,“ dodal. Ošetřovatelé podle mluvčí zoo na úpravách oceňují především snadnější údržbu pavilonu i obsluhu zvířat. Atraktivnějším se stal pavilon i pro návštěvníky, nově mají k dispozici menší krytou vyhlídku, z níž mohou pozorovat paviání tlupu za sklem.

„Mají tak možnost přiblížit se ke zvířatům o něco blíže a pořídit lepší fotografie,“ uvedla. Výběh v současnosti obývá patnáctičlenná skupina paviánů. Tvoří ji dva dospělí samci, osm samic, dvě mláďata z loňského roku a tři mladé samice nedávno dovezené z nizozemské zoo v Emmenu. „V naší původní tlupě byly převážně staré samice, proto jsme ji potřebovali trochu omladit, abychom měli větší šanci na další odchov mláďat těchto primátů,“ řekl zoolog zahrady Luboš Melichar.

Liberec chová paviány pláštíkové od roku 1956 a v současnosti je jedinou zahradou v Česku a na Slovensku, kde návštěvníci mohou tento druh opic spatřit. Novým lákadlem liberecké zoo jsou nyní také mláďata dvou rysů karpatských. Narodila se sice už na konci srpna, ošetřovatelé ale po několik týdnů nechávali výběh zakrytý, aby matka s mláďaty měla klid a nebyla ničím rušena.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o ohrožený druh, je při odchovu mláďat až na výjimečné případy vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka,“ řekl Melichar. V Liberci je nyní navíc dočasně čtyřčlenná rysí skupina z olomoucké zoo, kde pokračuje rekonstrukce výběhu těchto největších evropských kočkovitých šelem. „Zajímavostí je, že olomoucká samice byla odchována právě zde a vrací se nyní i se svým čtyřměsíčním potomkem na místo svého narození,“ dodala Tesařová.

Autoři

Štítky pavilon, pavián, ZOO, pavián pláštíkový, zahrada, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paviáni v liberecké zoo mají již opravený pavilon, návštěvníci se k nim dostanou blíže  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.