Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nová rozhledna Císařský kámen je o tři metry vyšší, zpřístupněna bude do konce listopadu

Teprve osm let stará rozhledna Císařský kámen u osady Milíře šla kvůli špatnému stavu k zemi. Na jejím místě vyrostla rozhledna nová. Původní vzhled zůstal zachován, životnost by ale měla být mnohonásobně delší.

Císařský kámen se během posledních let stal hojně vyhledávaným turistickým cílem. Stavba ale byla již delší dobu v havarijním stavu, proto byla rozhledna na vyhlídkovém místě uzavřena a následně rozebrána. Nyní zde stojí ale již dokončená nová rozhledna, na kterou co nevidět vystoupají první turisté.

„Stavba je kompletně dokončena a otevřena bude po kolaudaci, která proběhne do konce měsíce,“ uvádí starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka. Místo bude nadále přístupné celoročně a přestože stavba má již finální podobu, její okolí ještě projde drobnými úpravami, přibude zde mobiliář pro turisty. Celkové náklady na novou rozhlednu se pohybují okolo 5,5 milionů korun.

„Během následujících měsíců chceme místo doplnit o stojany na kola, což cyklisté jistě ocení. Zároveň zde bude i sezení,“ komentuje Pohanka. Nejenže si budou moci turisté na Císařském kameni odpočinout, ale zároveň se dozví i zajímavé informace z nové informační tabule, která nahradí tu dosavadní. 

Tabulky s popisy vrcholů a dominant okolí budou umístěny na vrcholu rozhledny, aby lidem usnadnili orientaci při pohledech na krásy našeho kraje. Nová rozhledna Císařský kámen je již od pohledu vyšší než její předchůdkyně, přesně o tři metry. „Během let okolní stromy povyrostly a rozhledna již v původní výšce nenabízela tak krásné výhledy, jaké se naskytnou turistům nyní,“ říká starosta.

Vzhledově se nová stavba od původní liší jen minimálně. Kostra rozhledny je ale v tomto případě kovová, změnilo se i dřevo. „Smrkové dřevo jsme nahradili modřínovým, které je i na naší sokolovně nebo kulturním centru,“ dodává Pohanka. Právě nová kovová konstrukce navíc umožní případnou výměnu jednotlivých prken. Každopádně by rozhledna Císařský kámen měla dalších několik desítek let fungovat bez jakéhokoliv zásahu. 

Foto Michaela Šenberková

Štítky Milíře, Rádlo, rozhledna, Císařský kámen, Milíř (Jizerské hory), Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Nová rozhledna Císařský kámen je o tři metry vyšší, zpřístupněna bude do konce listopadu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.