Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krádeží vozidel s bezklíčovým systémem přibývá. Letos jich zloději na Liberecku ukradli osmnáct

I když meziročně počet ukradených aut výrazně klesl, u vozidel s bezklíčovým systémem je prakticky stejný, což znamená, že podíl vzrostl. Policisté tak majitele těchto aut nabádají k opatrnosti.

Jak už název systému napovídá, řidič k nastartování auta nepotřebuje klíč. „Majitel nemusí hledat klíč v brašně, kabelce nebo se není třeba obtěžovat ani s jeho vyndáním z kapsy.  K autu se zkrátka jen přijde s klíčkem v kapse a to se samo odemkne. Jenže tohoto komfortního prvku si všimli i zloději,” popsala mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Zloději zesílí signál

Podle ní není zas tak složité takové auto ukrást. Systém Keyless funguje jako klíč, který vysílá signál, a když se s klíčem člověk přiblíží asi na dva metry k vozidlu, samo se otevře a následně i nastartuje. „Majitel si auto uzamkne chytrým klíčem a odejde v klidu s pocitem, že auto je zamknuto a v bezpečí. Ale opak je pravdou. Zloději mají zesilovače rádiových vln, které obelstí systém vozu,” dodala mluvčí.

Dojde k prodloužení signálu, stačí tak nechat klíček někde blízko zdi domu, třeba tradičně na věšáku u dveří, a zloděj zvenku klidně může i velice slabý signál zachytit. Když se mu to povede, pomocí zařízení zesílí daný signál, pošle ho k druhému zařízení u auta, kde si jednotka myslí, že klíč je v její bezprostřední blízkosti. Další zloděj pak už stojí připraven u vozidla a po jeho odemknutí zcizeným, zesíleným signálem jednoduše nastartuje a odjede.

Podruhé už nenastartuje

Pro zloděje je tu jediná nevýhoda, jakmile motor mimo dosah signálu klíčku zhasne, třeba dojde palivo, automobil už bez další úpravy znovu nenastartuje.

Liberečtí policisté tak apelují na majitele těchto vozů, letos jich toztiž zloději ukradli již osmnáct. „Měli by se informovat, jak případně zvýšit zabezpečení vozidla novými zabezpečovacími prvky nebo doplňky. V současné době již na trhu existuje několik variant, které zneužití bezklíčového systému zabrání nebo výrazně ztíží jeho zdolání, přičemž funkce bezklíčového systému zůstane zachována,” uzavřela Šrýtrová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Bezlkíčový systém, krádeže aut, Liberec, zloději, policie, Liberecký kraj

Krádeží vozidel s bezklíčovým systémem přibývá. Letos jich zloději na Liberecku ukradli osmnáct  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.