Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dům humanity pomáhá lidem s drogovou závislostí i bývalým vězňům

V Liberci se otevřelo nové multifunkční sociální centrum Dům humanity. To se zaměřuje na pomoc osobám s drogovou závislostí, ale také mladým lidem, kteří opustili dětský domov, nebo jedincům po výkonu trestu.

Multifunkční sociální centrum - Dům humanity vybudovala v centru Liberce nezisková organizace Most k naději. Vedle sociálních a protidrogových služeb, které organizace v krajském městě svým klientům poskytuje, vznikly v domě i čtyři byty v programu na půl cesty

Startovací byty

 Sloužit budou jako startovací byty pro mladé lidi do 26 let, kteří po dosažení plnoletosti musejí odejít z dětských domovů, ale také třeba pro propuštěné vězně po výkonu trestu nebo sociálně slabé. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Služby organizace Most k naději využilo v Liberci za loňský rok bezmála 1700 klientů.

Vedle služeb K-centra a Domu na půl cesty nabízí pomoc i v terénních programech sociální prevence pro lidi ohrožené drogou a vězeňské a aktivizační programy. Pro Dům humanity zrekonstruovala organizace dům ve Felberově ulici nedaleko liberecké radnice. Na projekt za 23,6 milionu korun získala většinu peněz z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ), přes 590.000 korun přidal Liberecký kraj a stejnou sumou přispělo i město Liberec.

Vše na jednom místě

Zrekonstruovaný Dům humanity umožní soustředit v Liberci služby organizace na jednom místě. Mimo bytů je v domě i místnost určená k výměně použitých injekčních stříkaček za hygienicky nezávadné. „V loňském roce jsme jenom v libereckém K-centru vydali 127.635 injekčních stříkaček, a k tomu téměř 130.000 jednorázových stříkaček. Klientům je zde k dispozici také ošetřovna, kde si mohou zdarma nechat udělat testy na drogy, HIV či syfilis,“ doplnil ředitel Mostu k naději Lubomír Šlapka.

Most k naději

V Libereckém kraji působí Most k naději od roku 2007. Poskytuje dvě kontaktní centra, terénní program pro uživatele drog, Dům na půl cesty, program sociální prevence i vězeňské protidrogové programy. Multifunkční sociální centrum pro lidi ohrožené závislostmi by chtěla organizace otevřít také v sousedním Jablonci nad Nisou. Koupila proto zanedbaný a zchátralý dům ve Střelecké ulici a chystá se ho zrekonstruovat. Proti záměru se ale postavili obyvatelé z okolí.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky dům humanity, most k naději, pomoc, sociální centrum, dům, Liberec, Most, droga, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, drogová závislost

Dům humanity pomáhá lidem s drogovou závislostí i bývalým vězňům  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.