Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Technická univerzita je první mezi vysokými školami s nejvíce citovanými patenty

Technická univerzita v Liberci je výjimečná v mnoha ohledech. Tentokrát obsadila pátou příčku mezi českými organizacemi s nejcitovanějšími patenty. Mezi vysokými školami dokonce zvítězila.

Tento výsledek přinesla studie, která mimo jiné odhalila, že na prvních třech místech s nejcitovanějšími patenty stojí společnost Zentiva, za ní Škoda Auto a pomyslný bronz získává Ústav experimentální botaniky AV ČR.

Před Technickou univerzitou pak stojí už jen společnost Elmarco, se kterou škola spolupracuje. Jak ukázaly výsledky, mezi dalšími vysokými školami nemá TULka konkurenci. „Samozřejmě si takového úspěchu ceníme, podle Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu je navíc citovanost patentů jedním z mála objektivních ukazatelů jeho hodnoty,“ uvedla mluvčí Technické univerzity Barbora Jónová.

Využít zemědělský opad jako zdroj oxidu křemičitého je jen jedním z mnoha úspěšných projektů, které si nechala TULka patentovat. Tato metoda využívá rýžové slupky jako zdroj cenné látky, která se dále používá v mnoha odvětvích.

Provedená studie vychází z počtu žádostí o patent zaznamenaných v databázi PATSTAT od počátku milénia a srovnává organizace, které sídlí v České republice. Od roku 2000 vytvořila Technická univerzita celkem 162 patentů. „Ty mají celkem 197 citací, z toho 163 citací zahraničních,“ dodala mluvčí.

„Je to pro nás obrovský úspěch. Citovanost dokládá technologickou aktuálnost a relevanci patentu,“ komentoval prorektor pro vědu, výzkum a zahraničí Pavel Mokrý. Podle něj tyto výsledky také dokazují, že práce univerzita dokáže řešit významné problémy, a to i na mezinárodní úrovni.

Foto Technická univerzita Liberec

Štítky TUL, Technická univerzita, studie, patent, citace, vysoká škola, Technická univerzita v Liberci, ŠKODA AUTO a.s., Zentiva, Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky, ELMARCO, Česko

Technická univerzita je první mezi vysokými školami s nejvíce citovanými patenty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.