Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U Budvarky na Sokoláku vznikne terasa, lidem se aktuální vzhled moc nezamlouvá

Město Liberec spustilo na svém facebooku anketu týkající se plánované terasové předzahrádky u restaurace Budvarka u Sokoláku. Vzhled sice není konečný, přesto ale převládá spíše kritika.

V anketě zatím hlasovalo necelých 1500 lidí a podle výsledků je 51 procent z nich proti a 49 pro, celkově jsou tak odpovědi poměrně vyrovnané. Trnem v oku je pak podle komentářů nejčastěji barevné provedení a místo pro reklamu. „Terasa jako taková není špatná, ale trval bych na použití jedné barvy, nejlépe šedé a úplné vynechání reklamy. Pokud město má právo podobu ovlivnit, byla by škoda toho nevyužít,“ píše pod anketu Prokop. „A nahoře někdo bydlí? To si všichni kuřáci sednou na terasu a všechen dým půjde lidem do oken? S názory na reklamní plochy zcela souhlasím. Terasa by mela byt 'odlehčená' vzdušná, aby nebyla jak pěst na oko (+reklamy!). A měl by se v plánování zohlednit ten báječný nápad vyhnat všechny kuřáky ven, protože to si lidi nad hospodou už ani v létě nevyvětrají,“ komentuje Alex.

Terasu řeší Rada architektů

Tématem výstavby terásky se dlouhodobě zabývá Rada architektů, která funguje jako poradní orgán města, účastníka územního řízení. Nejenže se plánovaná stavba nachází v městské památkové zóně, nová předzahrádka také výrazně ovlivní zdejší prostor a celkový vzhled oblasti. „Rada architektů se věnuje městským projektům, projektům většího rozsahu-urbanistické studie, stavbám v památkové zóně, exponovaným stavbám, veřejnému prostoru. Obecně vzato stavbám, které výrazně pozmění obraz města. Pro město je hlavní prioritou zvýšení kvality architektury, hájit veřejný zájem a přínosný rozvoj urbanismu města,“ uvádí tisková mluvčí města Jana Kodymová.

Přestože podoba terasy ještě není konečná, do budoucna terasa v ulici Mistrovský vrch zřejmě opravdu vyroste. „Rada architektů se usnesla na rozhodnutí, že místo pro vznik terasy je možné ba i přínosné,“ říká mluvčí. Zároveň je ale důležité upozornit, že současný návrh nenavazuje dle Rady kvalitně na nejbližší okolí a při projednávání návrhu byly objeveny i některé nedostatky. Ty se týkaly například právě červené barvy nebo návaznosti na stávající budovu.

Zatím není jasné, kdy terasa u Budvarky vyroste. Závisí to na udělení povolení i na samotném investorovi.  V následujících letech má navíc město v plánu podpořit rozvoj oblasti Papíráku. Právě ulice Mistrovský vrch vedoucí kolem budoucí terasy bude, jak říká mluvčí libereckého magistrátu, jednou z hlavních tepen přístupu lidí z historického centra. „Tím nabývá umístění terasy i její kvalita významnějšího charakteru,“ dodává Kodymová.

Foto mapy.cz, FB/Město Liberec

Štítky terasa, Sokolák, Sokolovské náměstí, Liberec, architektura, anketa, vzhled, Facebook, reklama, architekt, restaurace, předzahrádka

U Budvarky na Sokoláku vznikne terasa, lidem se aktuální vzhled moc nezamlouvá  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.