Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vegway, liberecké okénko s veganskou stravou ohromí i masoužrouty

PR článek

V Liberci je nové veganské občerstvení. Otevřené je teprve chvilku, ale na nedostatek zákazníků si nemůže stěžovat. Jsou mezi nimi lidé, kteří masu neholdují, ale i ti, kteří si bez něj nedokáží představit život, a stejně se jim nad VEGway kebabem sbíhají sliny.

Malé okénko v Revoluční ulici nedaleko Soukenného náměstí nabízí od ledna veganské jídlo, především kebab, bagety a každý den zde najdete i nějaký ten dortík. Za celým VEGway stojí mladý pár a jak to tak bývá i osobní příběh.

S nápadem otevřít si veganský podnik přišla Andrea Strnadová a Jakub Raindl při pobytu v zahraničí. „Pracovali jsme jako au pair couple v Anglii a poprvé jsme si sami více vařili. S příchodem zimy jsme kvůli zdraví začleňovali více rostlinné stravy. Postupně jsme omezovali i mléčné výrobky, které hodně zahleňují,“ vzpomíná Andrea. Postupně zkoušeli nové recepty a zjistili, že jim vlastně maso ani sýry vůbec nechybí.

Nabídka je široká a průběžně se mění. Jednou tak můžete vyzkoušet kebab nebo závitky, podruhé si smlsnout na jedinečném tiramisu a příště se zakousnout třeba do bagety.

„Byla to taková naše cesta. Vše probíhalo postupně a během asi půl roku jsme přešli na čistě veganskou stravu a v té době nás napadlo, že bychom si chtěli otevřít takový podnik,“ vypráví Jakub. Postupně si vaření vyzkoušeli v surfařském campu i v belgické makrobiotické restauraci. Když už měli jasno, že si chtějí otevřít veganské občerstvení, odjeli na sedm měsíců pracovat do Skotska a na začátku roku si splnili sen.

Rychlé není nutně nezdravé

Malé okénko sice možná připomíná nějaký fastfood, o nezdravém jídle ale nemůže být řeč. „Vše si děláme sami. Vyrábíme si domácí tortilly na kebab, maso (seitan) si také děláme, dokonce i dresing nebo směs koření si připravujeme,“ vysvětluje usměvavý Kuba. Pokud přijdete ochutnat právě zmíněný kebab, možná vás zarazí barva tortilly. Sytě žlutá? Ne, to nejsou umělá barviva, ale kurkuma. Jindy originální barvu vykouzlí mořská řasa nebo řepa.

Na dortíky je pro změnu specialistka Andrea. A že vše musí být čerstvé, dokládá i vybavení VEGway. V jejich kuchyni nenajdete ani fritézu ani mrazák. Co mají s fast foodem společné, je rychlost. Objednávku vyřídí během pár minut.

Malý zájem o vege stravu? Ani náhodou

Přestože otevřeli teprve v lednu, nedostatek strávníků je opravu netrápí. „Přes obědy tu bývá opravdu hodně lidí. Zároveň sem nechodí jen určitý typ osob, ale celá škála různých lidí od maminek s dětmi, přes studenty až po podnikatele a lidi z okolních firem,“ říká Andrea. Mnoho ze zákazníků se přitom vůbec masu nevyhýbá. To jim ale nebrání ochutnat něco nového.

Každý všední den má VEGway otevřeno od 11 do 18. O víkendu je sice zavřeno, ale Ája s Kubou zatím vymýšlí nové recepty. Aktuální info najdete na Facebooku VEGwayLBC.

Není divu, že se tu dveře, tedy okénko netrhne. VEGway nemá v Liberci v podstatě žádnou konkurenci. A navíc mladá dvojice dokazuje, že čistě rostlinná strava může být zábavná, zdravá, ale i cenově dostupná. Během rozhovoru se ptám i na ohlasy, ale ani nemusím. Zatímco se totiž bavíme, přichází k okénku žena ve středním věku a s širokým úsměvem hlásí: „Dnes jsem tu zase, včera jsem ochutnala kebab a byl výborný, dnes zkusím závitky.“

I na Facebooku má VEGway skvělé recenze. „Dneska jsme s přítelem ochutnali poprvé vege kebab a byl naprosto dokonalej. A na to, že můj přítel je masovej, řekl, že by to mohl jíst pořád. Moc děkujeme,“ píše Mája. Nevěříte, nebo se vám už naopak taky sbíhají sliny? Tak přijďte ochutnat.

Není nad vlastní zkušenost

Kdo by vydržel dlouhé minuty povídání o jídle a přitom nic neochutnat. A tak se zakusuji do naducané tortilly. Cítím první vůně a chuť. A jediné, co mě napadá, je: „Pane bože, to je dobrota!“ Sama jsem vegan asi čtyři roky a jen marně přemýšlím, jestli jsem někdy jedla něco lepšího. Nemůžu sice porovnat, jestli je chuť „masa“ podobná opravdovému kebabu, každopádně je to obrovská ňamka. Kebab je navíc pěkný půlkiláček a po jeho spořádání jsem zralá na šlofíček. Rozhodně sem zavítám znovu. A co vy?

Foto VEGway

Štítky VEGway, Liberec, veganské občerstvení, vegan, jídlo, Revoluční, kebab, strava, Andrea Strnadová, bageta, maso, mléčný výrobek, sýr, koření, restaurace, rychlé občerstvení, tiramisu

Vegway, liberecké okénko s veganskou stravou ohromí i masoužrouty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.