Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V liberecké nemocnici rozdává radost kocour Bumbác

Pacienti na spinální jednotce si mohou od léčení a dlouhých dnů ulevit originálním zpestřením. Tím je speciální terapeut v podobě kocourka Bumbáce.

Bumbác je podle informací Krajské nemocnice kříženec Mainské mývalí kočky a svou blízkostí, hebkým kožíškem a krásnýma očima rozdává radost pacientům s poraněním míchy, kteří jsou hospitalizováni na zmíněné spinální jednotce.

Terapie za využití kočky se nazývá felinoterapie a u pacientů má podobné účinky jako třeba psí návštěva, tedy canisterapie. Asi nikdo nepochybuje, že si tohle krásné zvíře brzy získá náklonost většiny pacientů. „Dle paní chovatelky je komunikativní, společenský, chytrý a miluje lidi, věříme tedy, že i pacienti jej budou milovat,“ uvádí Krajská nemocnice Liberec na svém Facebooku.

Felinoterapie je druhem animoterapie neboli také zooterapie, tedy terapie za účastni zvířete. Vedle felinoterapie a canisterapie existuje také například lamaterapie, kde se využívají, jak název napovídá, lamy. Dále je známá hypoterapie s koňmi a ornitoterapie s ptáky. Využít se mohou ale i další zvířatka – králíci, morčata a klidně i plazi.

Zapojení zvířete do léčby oceňují nejen pacienti, ale i lidé na sociálních sítích. „Můj syn (14 let, ADHD,autista,asperger) má taky terapeutického kocourka Melíška je to jeho velký parťák, kámoš a skorobratr. Díky němu začal v 8 letech konečně mluvit. Felinoterapie = zázrak,“ popisuje vlastní zkušenosti s felinoterapií Jana. „Tak to je krásný. já to říkám pořád, že zvířata jsou čisté duše, které nás nabíjejí. Bez nich je život prázdný,“ dodává Lada.

Foto KNL

Štítky felinoterapie, kočka, Bumbác, Krajská nemocnice Liberec, KNL, pacient, Facebook

V liberecké nemocnici rozdává radost kocour Bumbác  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.