Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V bývalé hrádecké textilce dojde na vrty, ty odhalí případně znečištění

V areálu bývalého Benaru v Hradku dojde na vrty. Ty by měly ukázat, zda je zdejší půda znečištěná. Plánované vrty jsou součástí probíhající analýzy rizik. Ta je podle starosty nezbytná při plánování budoucnosti této lokality.

Případné znečištění půdy v areálu bývalého Benaru v Hrádku nad Nisou na Liberecku mají odhalit zkušební vrty, na nichž se začalo pracovat. Pokračuje tak mapování znečištění bývalé textilní továrny, kterou by chtělo město v budoucnu využít i pro bydlení. Už loni se odebíraly vzorky z konstrukcí někdejší barevny nebo kotelny, letos průzkum pokračuje, řekl starosta Josef Horinka. Takzvaná analýza rizik přijde zhruba na 830.000 korun, město na ni získalo státní dotaci.

„Když chceme připravovat studie na budoucí využití areálu, tak chceme vědět, s čím můžeme počítat. Když navrhneme třeba bytovou zástavbu, tak abychom ve fázi územního řízení třeba nezjistili, že je tam něco v zemi. Proto jsme začali analýzou rizik,“ řekl starosta. Výsledky rozborů by podle něj měly být k dispozici zhruba do měsíce. „Až laboratoře vyhodnotí výsledky, budeme řešit další postup, co a jak dál s Benarem,“ dodal. Výsledky ukážou, zda bude třeba některé části areálu zbourat, případně odtěžit i část zeminy v areálu.

Historie areálu Benaru sahá do poloviny 19. století, kdy se tu barvily nitě. V minulosti textilka zaměstnávala několik stovek lidí, výroba v ní ale skončila zhruba před 20 lety. Příhraniční město koupilo zchátralou továrnu v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jejím využitím

 Radnice zatím nerozhodla, jak se zhruba dvacetihektarovým areálem nedaleko centra města naloží. Podle starosty k tomu potřebují vědět právě i to, jaké hrozby z minulosti po předchozí výrobě zůstaly. „Barvy, které se vypouštěly do Nisy, byly smíchané s jedy a kyselinami,“ dodal Horinka.

Využitím areálu se zabývali i studenti architektury liberecké univerzity. Všechny vypracované studie počítaly se zachováním šedesátimetrového továrního komínu a využitím některých budov, byť z mnohých by zůstaly jen obvodové zdi. Řadu z nich ale bude třeba zcela zbourat, protože jsou ve velmi špatném stavu.

Objevil se například i návrh, že by se bývalá kotelna mohla přeměnit na horolezeckou stěnu. Areál by mohl sloužit jako podnikatelský inkubátor nebo parkoviště. Jednou z možností je využít část areálu k bydlení. Podle Horinky radnice zvažuje, že na řešení brownfieldu vypíše architektonickou soutěž.

Autoři

Štítky Hrádek nad Nisou, Benar, vrty, znečištění, analýza, Josef Horinka, Liberecký kraj

V bývalé hrádecké textilce dojde na vrty, ty odhalí případně znečištění  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.