Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První krajský hasičský hafan oslavil 11 let, Charlie celý život pomáhá ostatním

Charlie je pořádný frajer. Není to totiž ledajaký pejsek, který by celý život strávil mezi aportováním míčku a dlabáním piškotů. Se svým páníčkem Pavlem Málkem nasazoval vlastní život, aby pomohl zachránit jiné.

Těžko se věří, že tomuhle fešákovi je už jedenáct let. Charlie je pro Hasičský záchranný sbor o to významnější, že je úplně prvním služební psem. „Stejně jako jeho majitel, jsme i my na Charlieho pyšní,“ uvádí mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Ta také připomíná, že hasič a kynolog Pavel Málek cvičil se svým čtyřnohým parťákem od roku 2008 v rámci Svazu záchranných brigád kynologů ČR.

Oficiálním prvním psem HZS LK se stal o čtyři roky později. „Charlie byl kromě Záchranného útvaru Hlučín prvním hasičským psem,“ připomíná Pavel Málek. Společně se zvládli propracovat až do jednotky USAR, v rámci které mohli být povoláni i do mezinárodních akcí.

Vytvořit z rodinného mazlíka skvělého pracanta, na kterého je stoprocetní spoleh, stojí hodiny dřiny, tréninků a trpělivosti. U Charlieho se to očividně vyplatilo. „Během své služby se účastnil i několika ostrých akcí. V jedné zvládl lokalizovat dvě zasypané osoby,“ vzpomíná pyšný majitel. Vedle toho si Charlie přivlastnil i celou řadu ocenění z nejrůznějších závodů a soutěží. Nyní si už bude užívat zaslouženého psího důchodu. V listopadu mu skončí smlouva a pak se bude moct věnovat lenošení a odpočinku.

Foto archiv Pavla Málka

Štítky Charlie, retrívr, HZS, Hasičský záchranný sbor, Svaz záchranných brigád kynologů ČR, z.s., pes, Hlučín

První krajský hasičský hafan oslavil 11 let, Charlie celý život pomáhá ostatním  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.