Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O existenci mostu v Trojzemí rozhodne dotace, bez ní to nepůjde

Most v Trojzemí vyroste, nebo taky možná ne. Vše totiž závisí na tom, jestli projekt dostane dotaci. Bez ní to nepůjde. Náklady se totiž pohybují okolo 70 milionů korun.

Na získání evropské dotace je závislá výstavba česko-polsko-německého mostu v Trojzemí u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Projekt je připravený a vydaná jsou i stavební povolení, řekl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka. Projektanti náklady na výstavbu mostu a další navazující infrastrukturu s cyklostezkou odhadují na 70 milionů korun.

O dotaci se podle něj žádá z polsko-saského programu, šance na úspěch ale není moc velká. Pravděpodobnější tak je, že se peníze podaří získat až v dalším programovacím období. Podle Horinky není příliš reálné, že by most dokázala města z příhraničí postavit bez dotace. „Navíc by pomoc z Evropské unie pro tento projekt byla důvodná. Měl by symbolicky spojit tři země,“ dodal starosta.

O výstavbě společného mostu na bodu Trojmezí se začalo mluvit už v roce 2004 u příležitosti vstupu Česka a Polska do schengenského prostoru. Při té příležitosti byl postaven nad Oldřichovským potokem u Hrádku dřevěný mostek, který propojil českou a polskou stranu. V plánu bylo, že ho do dvou let nahradí nový most, který spojí všechny tři země. Symbolicky by se jeho tři větvě vedoucí z každé země měly spojit uprostřed řeky Nisa. Jeho výstavba ale dosud nezačala.

Na Trojmezí se dnes koná výroční oslava 15 let přeshraniční spolupráce. „Řada obyvatel nejen našeho města, ale i z celé republiky míní, že unie pro nás není přínosná. Já mohu zodpovědně říci, že kdyby Hrádek nečerpal z evropských podpůrných a dotačních fondů, tak by nikdy nebyl tam, kde teď je,“ řekl Horinka. Podle něj se v osmitisícovém městečku investovaly řádově stamiliony.

Nová je silnice k hranici a v posledních letech radnice uskutečnila největší akce ve své novodobé historii. Město vybudovalo především multifunkční centrum na 45 milionů korun a revitalizovalo náměstí za 68 milionů korun. Nyní se za 40 milionů korun rekonstruuje památkově chráněná Schubertova vila. Cennou stavbu z roku 1924, která v minulosti sloužila mimo jiné jako jesle, přestavuje město na komunitní centrum. S pomocí evropských dotací se podle Horinky zlepšilo například i vybavení pro hasiče.

Autoři | Foto hradek.cz

Štítky most, Trojzemí, dotace, Hrádecko, projekt, stavba, Josef Horinka, Hrádek nad Nisou, Evropská unie, Liberecký kraj, Trojmezí, Polsko, Česko

O existenci mostu v Trojzemí rozhodne dotace, bez ní to nepůjde  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.