Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberci se daří, loni hospodařil s téměř šedesátimilionovým přebytkem

Loňský rok byl pro kasu liberecké radnice příznivý. Liberec hospodařil s přebytkem skoro 58 milionů korun.

Příjmy města činily 2,346 miliardy korun a meziročně se zvýšily o více než 94 milionů korun. Většina z loňského přebytku už byla podle náměstka primátora pro ekonomiku Zbyňka Karbana zapojena v únoru do letošního rozpočtu. „Odhadli jsme to podle zůstatku na účtech,“ řekl Zbyněk Karaban.

Loňský rok byl podle něj pro město příznivý. „Příjmy, zejména daňové, byly v souladu s prosperující ekonomikou vyšší. Nárůst zaznamenaly i přijaté dotace, které měly dopad i do vyšších výdajů, neboť město realizovalo více projektů,“ uvedl Karban. Na dotacích loni Liberec získal 255 milionů korun, což je o 48 procent více než v roce 2017. Mezi největší dotační projekty patřila loni dokončená rekonstrukce mateřské školy Beruška za 50 milionů a zahájená oprava základní školy na náměstí Míru za více než 70 milionů korun.

Snížilo se i zadlužení Liberce, a to na 1,65 miliardy korun v souvislosti s refinancováním dvoumiliardového dluhopisu do směnečného fondu s výhodnějšími podmínkami pro město. „Je to zdánlivé snížení, ve skutečnosti loni zadluženost vzrostla o částku, která skončila v rozpočtu,“ uvedl náměstek. Liberec totiž amortizační fond, kam si ukládal peníze na splacení dluhopisu, použil ke snížení dluhu jen z poloviny. Druhá šla na investice podpořené evropskými fondy. Na každého obyvatele Liberce aktuálně připadá dluh 18.419 korun, letos Liberec na jeho snížení vydá 165 milionů korun.

Na letošní rok schválilo liberecké zastupitelstvo rozpočet s výdaji 2,68 miliardy korun a příjmy 2,31 miliardy. Schodek 375 milionů korun radnice pokryje zůstatkem z účtů z loňského roku, výnosy z prodeje cenných papírů a čerpáním kontokorentního úvěru ve výši 126 milionů korun. Letos se Liberec chystá investovat přes půl miliardy korun, to je asi o 140 milionů korun víc než loni. Spolupodíl města na všech dotačních akcí by měl být letos ve výši 150 milionů korun. „Což je na hranici možností města,“ uvedl již dříve Karban.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, hospodaření, ekonomika, peníze, rozpočet

Liberci se daří, loni hospodařil s téměř šedesátimilionovým přebytkem  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.