pondělí 18. ledna 2021 Vladislav

Vratislavice opráší krásu bývalé fary, za měsíc tu začnou pracovat na spolkovém domě

Už příští měsíc odstartuje ve Vratislavicích velký projekt. Bývalá fara se začne pomalu proměňovat ve spolkový dům. Podle odhadů by mohlo být hotovo do roka a půl.

Přestavba bývalé fary na spolkový dům s knihovnou v Liberci - Vratislavicích začne v červenci. Bez daně bude stát téměř 64 milionů korun, řekl starosta Vratislavic, jediného městského obvodu Liberce, Lukáš Pohanka.

Firmu, která spolkové a komunitní centrum postaví, vybrali radní městského obvodu ve středu. „Nejlepší nabídku jsme dostali od firmy Brex. Předpoklad je, že smlouvu podepíšeme na začátku července,“ uvedl Lukáš Pohanka. Většinu nákladů na výstavbu pokryje evropská dotace, Vratislavice získaly bezmála 60 milionů korun. Práce by měly skončit do konce příštího roku. „Věřím, že jsme schopni to zvládnout do 18 měsíců,“ řekl starosta.

Nový spolkový dům bude nad kulturním centrem 101010. Z bývalé fary zůstanou jen obvodové zdi, zbourané jsou už nepůvodní přístavby. „Ten krásný dům, který ve Vratislavicích je, bohužel už je letitý a velmi dlouho nepoužívaný. Takže mu chceme vrátit krásu, kterou měl, když byl postaven na začátku 19. století,“ uvedl již dříve starosta.

Městský obvod odkoupil faru od církve za 4,5 milionu korun před třemi lety. Jde o třípodlažní objekt s mansardovou střechou, v blízkosti jsou radnice, kulturní centrum, základní škola, sídliště Nad školou, lesopark i zámecký park. V rámci rekonstrukce získá fara novou přístavbu se třemi nadzemními a dvěma podzemními podlažími. V bývalé faře budou prostory pro matky s dětmi, malý sál, společenské prostory, klubovna, kanceláře, sklady a zázemí. V suterénu nového objektu bude situován velký sál, o patro výše knihovna a čítárna.

Vratislavická knihovna se od roku 2014 nachází v atriu kulturního centra, kde byla předtím expozice věnovaná automobilovému konstruktérovi Ferdinandu Porschemu. Starosta už dříve uvedl, že úzký prosklený prostor není pro provoz knihovny vhodný. „Neumožňuje čtenářům si tam v klidu sednout, mít trochu soukromí. A nevešly se nám tam ani všechny knihy, takže musí být ve skladu,“ řekl Pohanka.

Autoři | Foto Vratislavice nad Nisou

Štítky Vratislavice nad Nisou, spolkový dům, stavba

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.