Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak to dopadne s frýdlantskou nemocnicí? Převzetí by mohl ohrozit soud

Přestože podle posledních zpráv bylo převzetí frýdlantské nemocnice Krajskou nemocnicí Liberec na dobré cestě, teď je celá záležitost ohrožena, a to údajným podáním návrhu na předběžné opatření u soudu. Za návrhem by podle všeho měli stát bývalí vlastníci nemocnice.

Krajská nemocnice Liberec už zaplatila za Nemocnici Frýdlant, převzetí od současného vlastníka, kterým je EUC (dříve Euroclinicum), je ale ohroženo. Bývalí vlastníci frýdlantské nemocnice, kteří v roce 2013 prodali své obchodní podíly společnosti EUC, údajně podali k soudu návrh na předběžné opatření. Chtějí tím převzetí nemocnice zablokovat. Novinářům to dnes řekl generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš. Podle Nemocnice Frýdlant je snaha zablokovat dohodnutý prodej nemocnice neoprávněná a účelová.

Část bývalých majitelů se tímto snaží získat osobní finanční prospěch. Spor mezi částí bývalých majitelů a EUC trvá od roku 2015 a nijak nesouvisí s dohodnutým prodejem nemocnice. Podáním návrhu na předběžné opatření si část bývalých majitelů bere jako rukojmí pacienty frýdlantského výběžku a ohrožuje poskytování zdravotní péče v tomto regionu. Nevíme, zda si část bývalých majitelů uvědomuje, že vydáním předběžného opatření může způsobit škody ve výši mnoha desítek milionů korun, za které ponese plnou odpovědnost,“ řekl ředitel frýdlantské nemocnice Jiří Madar.

Návrhem na předběžné opatření pokračuje spor šesti z deseti bývalých vlastníků, ve hře je přitom i neplatnost původních smluv. Liberecký kraj na to nedávno upozornil jejich právní zástupce. Podle Lukáše je to vydírání. „My jsme se o tom dozvěděli včera (čtvrtek) a jsme v šoku. My jsme v tom nevině. Není to proti nám, ale proti EUC,“ řekl Richard Lukáš. Liberecká nemocnice podle něj pokračuje v přebírání frýdlantské nemocnice. „Pokud ji nepřevezmeme, tak je velmi pravděpodobné, že nemocnice ve Frýdlantu definitivně skončí,“ dodal Lukáš.

Firma EUC zaplatila podle informací z obchodního rejstříku každému z deseti spoluvlastníků Nemocnice Frýdlant s.r.o. po milionu korun - dohromady deset milionů. Areál nemocnice jí nepatří, pronajímá si ho od města. Nemocnice od roku 2013 kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Situaci ještě zkomplikovala otrava krve, která se v závěru loňského roku objevila u devíti operovaných pacientů. Příčiny nejsou jasné, policie případ stále vyšetřuje.

Liberecký kraj o převzetí nemocnice vyjednává tři roky. Pro Liberecký kraj je podle Půty prioritou zajistit pro 25.000 obyvatel Frýdlantského výběžku zdravotní péči. Krajská nemocnice Liberec zaplatila EUC 8,64 milionu korun, což odpovídá zůstatkové ceně vybavení. Bývalý vlastník bude navíc až do roku 2030 provozovat ve Frýdlantu nemocniční lékárnu, obě strany se také dohodly na spolupráci v jednodenní chirurgii a laboratorní diagnostice.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Frýdlant, KNL, Liberec, soud, Krajská nemocnice Liberec, předběžné opatření, Nemocnice Frýdlant, Liberecký kraj

Jak to dopadne s frýdlantskou nemocnicí? Převzetí by mohl ohrozit soud  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.