Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Nové Vsi vznikne nový objekt pro zdravotně postižené. Bude blíž běžnému domovu

Výstavba plánovaného objektu s názvem APOSS odpovídá současným trendům v péči o zdravotně postižené. Nabídne totiž zázemí pro celkem devět klientů, kteří zde budou žít v bytech, bude se tak jednat o mnohem lepší a přirozenější prostředí, než nabízí zařízení ústavního typu.

V těchto bytech budou mít klienti daleko více soukromí, budou více motivováni k samostatnosti, ale samozřejmě zde bude i odborný personál. „Cílem je poskytnout lidem s určitým handicapem takové zázemí, aby s pomocí pečovatelek žili podobně jako zdraví lidé,“ uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

Nejedná se o úplně první podobný projekt v kraji. Úspěšně tak funguje již domov v Mařenici. V této nové plánované budově by měly žít zejména ženy s těžšími případy postižení, tedy s vysokou mírou podpory. „Jedná se o moderní komunitní službu domova pro osoby se zdravotním postižením,“ komentoval náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

V každém bytě budou spolu bydlet tři osoby. V rámci plánované výstavby proběhla i beseda s místními, kteří se dotazovali například na hluk, uzavírky spojené se stavbou nebo připojení na sítě. „Podle plánu by měla stavba začít na jaře 2020,“ dodal Trdla. Hotovo by pak mohlo být v červnu 2023. Náklady jsou odhadovány na 45 milionů, ale většinu by měla pokrýt dotace.

Foto Liberecký kraj

Štítky domov, trend, Pavel Svoboda

V Nové Vsi vznikne nový objekt pro zdravotně postižené. Bude blíž běžnému domovu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.