Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Frýdlantu možná vyroste nový závod společnosti DGS

Frýdlant se možná stane zázemím nového závodu společnosti DGS. Kde přesně ale nakonec závod vyroste ještě není jisté. ROzhodnutí by mělo padnout do konce roku.

Společnost DGS Druckguss Systeme působící v Liberci plánuje stavbu nového závodu za zhruba 750 milionů korun. Pravděpodobně vznikne ve Frýdlantu na Liberecku, kde zástupci firmy, města a Libereckého kraje podepsali memorandum o spolupráci. Finální rozhodnutí o umístění závodu padne zřejmě do konce roku, řekl jednatel a ředitel firmy Luboš Pfohl.

„Máme úzký výběr, toto (Frýdlant) je samozřejmě největší favorit. Proto se i podepsalo memorandum. Teď jsou nutné ještě určité kroky, které to musí potvrdit. Není to ještě na sto procent,“ dodal.

Výrobce dílů ze slitin hliníku zejména pro automobilový průmysl plánuje, že nový závod by ve zkušebním provozu začal fungovat od roku 2021. V plném provozu by měla být továrna na výrobu tlakových odlitků z hliníkových slitin nejpozději v roce 2025. „Firma DGS je firmou švýcarskou, má ještě dvě dceřiné společnosti. Jednu v Číně a druhou v Liberci. Na všech třech místech, tedy ve Švýcarsku, v Číně i v České republice, rozšiřuje výrobu,“ uvedl Pfohl.

Podle obchodního rejstříku tržby firmy v Česku v roce 2017 přesáhly 1,626 miliardy korun při zisku 219 milionů. Ve společnosti pracovalo 400 lidí. V novém závodu by práci podle Pfohla mělo najít zhruba 300 až 400 lidí. „Věřím, že se projekt podaří zrealizovat, protože pracovní příležitosti Frýdlantsko opravdu potřebuje,“ uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Podle hejtmana Martina Půty by nová továrna mohla přispět k tomu, že lidé nebudou muset jezdit za prací do liberecké průmyslové zóny. „Je to další krok k tomu, aby Frýdlantsko navázalo na svou bohatou průmyslovou tradici, která nyní, po období útlumu, opět ožívá. K dalšímu rozvoji tohoto regionu by pak výrazně přispělo dokončení stavby silnice I/13 z Krásné Studánky do Frýdlantu,“ dodal hejtman Martin Půta.

Autoři | Foto DGS

Štítky Frýdlant, DGS, firma, automoto, Liberec, Liberecký kraj, DGS Druckguss Systeme, Martin Půta, Čína, Česko, Dan Ramzer, Frýdlantsko, Švýcarsko

Ve Frýdlantu možná vyroste nový závod společnosti DGS  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.