Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvalitu vody v liberecké přehradě udržuje ultrazvuk. Ničí sinice i řasy a přitom je šetrný

Město Liberec a Povodí Labe společně využívají technologickou novinku, která by měla zajistit čistou vodu v harcovské přehradě. Touto novinkou, která se zatím používá zejména v zahraničí, je rezonanční ultrazvuk.

Liberecká přehrada je oblíbeným místem snad všech Liberečáků. Nabízí ideální zázemí pro procházku, běh nebo třeba i koupačku. Aby zde bylo koupání příjemné a kvalita vody dostačující, rozhodlo se město společně s Povodím Labe, které je majitelem většiny pozemků okolo nádrže, využít moderní technologii.

Díky výkonnému rezonančnímu ultrazvuku by měla voda zůstávat čistší. „Ultrazvuk poškodí vnitřní struktury sinic a řas, zpomalí jejich růst, zastaví reprodukci, přeruší průnik živin a odumírání těchto organismů,“ uvedla mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová

Použití této novinky, která je šetrná k životnímu prostředí a nemusí se zde využívat žádná chemie ani aditiva, muselo schválit Povodí Labe i Český rybářský svaz. „Obě instituce použití schválily. Plovoucí solární panely byly na přehradu instalovány v druhé polovině června,“ komentovala Kodymová. 

Lidé, kteří prochází kolem přehrady, si tak mohou všimnout plovoucích panelů, které komunikují s ultrazvukovým vysílačem.

Takto funguje zařízení umístěné v harcovské nádrži.

Foto Dominik Svoboda

Štítky přehrada, Liberec, nádrž, sinice, Povodí Labe, Český rybářský svaz

Kvalitu vody v liberecké přehradě udržuje ultrazvuk. Ničí sinice i řasy a přitom je šetrný  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.