Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bezdoplatková zóna se v Liberci rozšířila o další dva domy na Františkově

V Liberci se rozšířila takzvaná bezdoplatková zóna o další dvě budovy ve Vojanově ulici na Františkově. Dosud se toto opatření ve městě vztahovalo jen na jeden dům v této ulici.

„Všechny tři budovy spolu přímo sousedí a jsou dlouhodobě považovány za významně sociálně vyloučené," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. K domu s číslem popisným 138, dnes již zcela uzavřenému, přibyly podle ní od poloviny července objekty 132 a 133. Podle zjištění města tyto domy velmi často slouží jen jako takzvaná přestupní stanice pro lidi čerpající sociální dávky. Domy jsou ve špatném technickém stavu a obyvatelé nerespektují veřejný pořádek.

Narušování veřejného pořádku

„Jsem rád, že naší žádosti o vyhlášení zóny bylo správním orgánem už podruhé vyhověno. Důvody kvůli zvýšenému výskytu rizikových jevů a častému narušování veřejného pořádku byly zjevné a řádně podložené intenzitou výjezdů republikové i městské policie," uvedl náměstek pro sociální oblast Ivan Langr (SLK). „Od rozšíření zóny si slibuji alespoň mírné zlepšení velmi nepříznivého stavu ve Vojanově ulici, kterou považuji dlouhodobě za nejvíce sociálně zatíženou oblast ve městě a sousedsky trvale neudržitelnou," dodal náměstek.

Rozšíření zóny v praxi znamená, že nově ubytovaní v těchto domech už nebudou mít nárok na doplatek na bydlení. Na stávající obyvatele se nařízení nevztahuje. „Samozřejmě platí, stejně jako v případě první zóny, že budeme s klienty Vojanovy ulice pracovat v rámci některého z režimů sociálního bydlení, pokud ale oni sami budou aktivně spolupracovat. Není v žádném případě naším cílem zvyšovat počet lidí bez střechy nad hlavou nebo v bytové nouzi. Vyhlášení zóny je pro nás začátkem další práce, nikoli jejím ukončením," řekl Langr.

Bezpečnostní mikrotým

Františkov patří do působnosti takzvaného bezpečnostního mikrotýmu pro řešení sociálních problémů. Tvoří ho policista, strážník, asistent prevence kriminality a terénní pracovník města. V Liberci jsou zatím dva mikrotýmy. Od loňska funguje jeden ve Vesci a Doubí a druhý od letošního léta má kromě Františkova na starost i oblast Jeřábu a Hanychova, kde je Ještědská ulice. „Pokud jde o další rozšiřování bezdoplatkové zóny, velmi bedlivě sledujeme situaci především na Ještědské ulici v blízkosti zdejší ubytovny, kde je soužití s ostatními obyvateli velmi složité. Vzhledem k tomu, že majitel počítá s rekonstrukcí ubytovny, však zatím vyčkáváme," dodal Langr.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Liberec, Vojanova, bezdoplatková zóna, dům, Františkov (Velké Kunětice), Ivan Langr, veřejný pořádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdoplatková zóna se v Liberci rozšířila o další dva domy na Františkově  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.