Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Revoluce se nekoná. Město vycouvalo ze záměru placeného parkování na sídlištích

Zhruba před čtvrt rokem přišlo vedení města s tím, že by obyvatelé sídlišť měli za parkování platit. Tento záměr vzbudil obrovský ohlas, nyní je ale všechno jinak. Město si nechalo udělat analýzu parkovacích míst a zjistilo, že placení za parkování zavést nemůže. Alespoň ne v příštích několika letech.

„Po pečlivé analýze parkovacích míst a počtu bytů jsme došli k tomu, že počet bytů i na sídlištích výrazně převyšuje počet parkovacích míst,“ vysvětlil primátor města Jaroslav Zámečník. Připravovaný systém by tak nemohl fungovat. Radnice měla vymyšleno, že majitel bytu by platil za první auto symbolický poplatek, za další už výrazně více. Z analýzy ale vyplynulo, že by parkovací místo nevyšlo ani na každé první auto.

Parkovacích míst je méně než bytů

„Například sídliště Rochlice má 2300 bytů, ale jen 1400 parkovacích míst. Realizace modrých zón by byla možná, až kdybychom našli odhadem sedm set osm set parkovacích míst,“ dodal primátor. „Revoluce se nekoná,“ řekl.

Město se tak chce v příštích letech zaměřit na hledání a budování parkovacích míst, aby se dostalo alespoň na rovnovážný stav parkovacích míst a bytů. „Věřím, že alespoň o desítky procent se nám to během našeho volebního období povede,“ doplnil Zámečník.

ČTĚTE TAKÉ: Aut je v Liberci víc než obyvatel, na sídlištích se bude platit

„Lidi tedy teď nebudeme penalizovat za to, že mají třeba dvě nebo tři auta, budeme postupovat krok za krokem, abychom nejprve navýšili počet parkovacích míst, systém by jinak nebyl spravedlivý,“ uvedl primátor. Až poté se tak chce vrátit k původnímu záměru, že by se na sídlištích platilo.

S parkováním je velmi špatná situace na všech sídlištích, nová místa chce město získávat například i zjednosměrněním některých ulic, například v okolí Hokejky. Budovat chce také nová parkovací stání. Město už také nebude nadále vyhrazovat parkovací stání za poplatek.

Jediné místo ve městě, kde podobný systém funguje, je vnitroblok panelového domu v ulici Březová alej. „Tam si to ale obyvatelé domu sami vyžádali,“ uzavřel Zámečník.

Autoři | Foto

Štítky parkování, placené parkování, sídliště, modré zóny, Liberec, analýza, Jaroslav Zámečník, Liberec VI-Rochlice

Revoluce se nekoná. Město vycouvalo ze záměru placeného parkování na sídlištích  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.