Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

LOL chce, aby radnice opravovala bazén postupně. Údajně město nemá dostatek peněz

Radnice plánuje kompletní rekonstrukci plaveckého bazénu. Podle názorů opozičního uskupení LOL na to nemá dostatek financí a měla by se pouštět do oprav postupně.

Liberec by měl podle LOL opravu městského bazénu udělat postupně. Argumentuje tím, že zadlužená radnice na celkovou opravu nemá peníze a navíc ohrozí jiné investice. Zástupci LOL to řekli novinářům. Náklady na opravu celého bazénu radnice odhaduje na 350 až 400 milionů. Náměstek primátora Jiří Němeček (ANO) dnes novinářům řekl, že si opravu po etapách nedovede představit.

Plavecký areál postavený v polovině 80. let minulého století na Tržním náměstí má ročně kolem 350.000 návštěvníků. Důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká, nevyhovuje zasklení budovy a vana hlavního bazénu prosakuje. Kompletní rekonstrukce začne nejdřív v lednu 2021, spíše ale později. Práce potrvají zhruba rok a půl a po dobu rekonstrukce by měl zůstat v provozu jen menší bazén v přístavbě. Podle opoziční zastupitelky Zuzany Kocumové (LOL) by si vedení radnice mělo přiznat, že na tento způsob opravy město nemá. „Město si nemůže dovolit všechno. Buď budeme dělat megaopravu bazénu, pak ale musíme ořezat všechno,“ řekla Zuzana Kocumová. Za vhodnější považuje opravy bazénu po etapách s letními odstávkami po několik let.

Náměstek primátora má opačný názor. „Dělat to po kouskách by byla katastrofa. My to vidíme na 5. květnu (rekonstrukce základní školy), jak se nám to vymstilo, že se to neudělalo najednou. Stejně se nakonec musí udělat vše,“ řekl Jiří Němeček.

Zástupci LOl se obávají, že rekonstrukce ještě více zadluží Liberec a nebude na další investice. Vycházejí z rozpočtového výhledu města, v němž se počítá v roce 2021 s úvěrem 340 milionů korun. „Rozpočtový výhled ale zároveň říká, že úvěr si město bude moci vzít až v roce 2023. A to jen ve výši 160 milionů korun, aby město neporušilo meze zadlužení dané zákonem o rozpočtové odpovědnosti,“ uvedl lídr LOL Jaromír Baxa. Současné zadlužení Liberce je 1,65 miliardy korun, letos bude radnice hospodařit s 2,68 miliardy. Podle Němečka se zajištění financování na rekonstrukci bazénu teprve řeší a jedná se s bankami. „Je to samozřejmě velká zátěž. Kdyby se ale začalo investovat do bazénu dříve, tak jsme někde jinde a nemuselo to stát tolik peněz, kolik to bude pravděpodobně stát,“ dodal.

Baxa vývoj hospodaření Liberce kritizuje delší dobu, považuje ho za neudržitelný. Od roku 2017 běžné výdaje města stouply o 11 procent. Baxa se obává omezení některých důležitých výdajů. „Rozpočtový výhled naše slova potvrzuje. Do roku 2023 se rozpočet sice má dostat k vyrovnanějšímu hospodaření, ale jen za cenu úspor v zeleni, na úklid města, na školách a v kultuře, a na omezení investic a oprav. Na velké investice peníze nezbývají,“ dodal. Mezi ně patří výstavba tramvaje do Rochlice, výstavba silnice Nová Pastýřská či rekonstrukce budovy Uranu, v níž sídlí úředníci.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky bazén, Liberec, rekonstrukce, opozice., oprava, radnice, Jiří Němeček, Jaromír Baxa, Zuzana Kocumová, ANO 2011, Tržní náměstí

LOL chce, aby radnice opravovala bazén postupně. Údajně město nemá dostatek peněz  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.