Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Ve Vratislavické kyselce začíná rekonstrukce. Minerálka se bude stáčet nejdřív za tři roky

Firma Kitl se pustila do rekonstrukce Vratislavické kyselky. Kdysi vyhlášenou minerálku by mohli lidé opět ochutnat nejprve za tři roky. V areálu ale čeká firmu spousta práce. Jako první proběhne zasíťování celého areálu a rekonstrukce hal.

Vratislavická kyselka byla dlouho nevyužívaným brownfieldem. Teď se jí ale blýská na lepší časy. „Jako první chceme zrekonstruovat halu naproti zámečku. Do budoucna bychom ale rádi využili i zámeček. Mohlo by tady být například muzeum historie kyselky, kavárnička nebo prodejna,“ řekl jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka.

Na revitalizaci kyselky připravila firma projekt a podala žádost o dotaci. „Náklady na rekonstrukci se pohybují okolo 28 milionů korun, jako dotaci bychom mohli získat až 12 milionů,“ komentoval Vokurka. Areál dlouho chátral. V budoucnu by se mu ale mohla vrátit původní sláva. Samotné získání Vratislavické kyselky přitom nebylo vůbec snadné.

„Do poslední chvíle jsme vlastně nevěděli, jestli se nám to podaří koupit. Věděla o tom jen má žena, můj grafik a projektant,“ prozradil jednatel. Celý areál byl zatížen různými majetkoprávními vztahy i soudy. Nakonec se ho ale podařilo získat. Jako první bylo nutné celé místo očistit. Našlo se tu i 50 000 původních skleněných lahví, ty se už ale nedaly využít. Skončili proto ve sběru.

Přestože firma zde do budoucna plánuje vybudovat své zázemí a přestěhovat sem technologii na výrobu sirupů, kterou doplní o výrobu minerálky, Jablonec zřejmě neopustí. „Toto místo je svou polohou i přítomností vody naprosto ideální. Vzhledem k růstu naší firmy ale budeme potřebovat externí sklady,“ sdělil Vokurka.

„Jsem rád, že se společnost Kitl rozhodla areál koupit. Cením si každé regionální firmy, která v našem kraji podniká a tvoří. O to raději jsem, že se firma přestěhuje na toto místo, které má dlouhou tradici,“ komentoval hejtman Martin Půta. „Vratislavická kyselka k Vratislavicím samozřejmě patří. Začátkem 90. let neprožívala kdovíjak dobré období. Ale teď doufám, že za pár měsíců nebo let tu opět budeme kyselku pít,“ dodal starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Vratislavice, kyselka, Kitl, rekonstrukce, Vratislavická kyselka, Martin Půta, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

FOTO: Ve Vratislavické kyselce začíná rekonstrukce. Minerálka se bude stáčet nejdřív za tři roky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.