Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PĚT OTÁZEK PRO: Na hasičárnu jsem tu ještě nenarazil, říká zlatý hasič o Světových hrách v Číně

Podpraporčík Radek Musil je hasičem dvaadvacátý rok, z toho drtivou většinu u libereckých profesionálů. Je ale také skvělým sportovcem, účastní se Světových policejních a hasičských her. A čínském Chendgu reprezentuje nejlépe, jak to jde, v orientačním běhu získal zlatou medaili.

Radek Musil je v těchto dnech stále v Číně, kde se připravuje na poslední start ve skoku vysokém. Rozhovor proto vznikal po mailu. „Mám tu 2:45 po půlnoci. Tak kdybych vám hned neodpověděl, usnul jsem,“ psal hasič z jednadvacátého patra hotelu uprostřed téměř jedenáctimilionového čínského města.

Napadá mě, jaké jsou asi v Číně terény na orientační běh, když je člověk zvyklý běhat v českých lesích. Je to jiné než u nás?
Terén tu byl naprosto odlišný. Závod se běžel v areálu Neusoft University a byl to otevřený terén se spoustou budov. Muselo se řádně číst v mapě, zda se dá tou nebo tou budovou proběhnout. Vše umocňovalo obrovské vedro a vlhkost vzduchu.


Město Chendgu, kde se hry konají, má přes deset milionů obyvatel a historii starou 2500 let. Jak na vás město a samotná organizace Světových her zapůsobila?
Město je obrovské, první týden jsem byl na okraji města v Qingcheng Mountain, kdy byly závody v půlmaratonu a orientačním běhu. Od pondělí jsem v centru, jelikož ve čtvrtek mám ještě skok vysoký. Město je čisté, plné zeleně a obrovských domů. Já bydlím v hotelu ve 21. patře. A organizace je naprosto dokonalá, jako závodníci máme metro, autobusy, vstupy do památek v rámci her zdarma. Z akreditačního centra jezdí autobusy na jednotlivá závodiště.

Světové policejní a hasičské hry v Číně

Český zástupce Radek Musil se nejprve postavil na start půlmaratonu, kde v konkurenci tisícovky běžců obsadil v kategorii 40+ 21. místo. Hned další den si ale spravil chuť a v orientačním běhu bral zlato. Zúčastnil se také ještě druhého orientačního závodu, kde po mapové chybě skončil čtvrtý. V Číně ho čeká ještě jeden závod, ve čtvrtek nastoupí ve skoku vysokém.

Účastnil jste se her už v Los Angeles. V čem to bylo jiné?
V LA to bylo daleko skromnější, na půlmaratonu nás tam běželo cca 130 a to jen tady bylo v kategorii. Tady nás běželo cca 1000 závodníků, takové otevřené mistrovství Číny. Doběhl jsem v kategorii 40-44 na 21. místě. I organizace nebyla na takové úrovni, na zahájení byli jen sportovci a rodinní příslušníci, tady plný stadion a krásný program. 

Jestli mám správné info, u hasičů jste přes dvacet let. Jak složité je přípravu na závody skloubit s prací hasiče?
U hasičů začínám dvaadvacátý rok. Skloubit to jde, jelikož dva dny mám volno, a tak chodím trénovat ve volnu. V práci máme povinnou fyzickou přípravu, takže nezahálím ani během služby. 

Funguje u vás profesionální deformace? Zkoumáte výbavu čínských hasičů nebo jejich práci?
Profesionální deformace u mě je hlavně při ubytování, nejprve vždy koukám, kde jsou únikové východy a jaké je požární zabezpečení (úsměv). Techniku bych rád okoukl, ale ještě jsem nenarazil na hasičárnu. To v LA bylo jiné, tam jsou viditelné a několik jsem jich navštívil. 

Autoři | Foto Radek Musil

Štítky hasič, Radek Musil, světové hry, pět otázek pro, Čína, orientační běh, skok do výšky, půlmaraton, Los Angeles

PĚT OTÁZEK PRO: Na hasičárnu jsem tu ještě nenarazil, říká zlatý hasič o Světových hrách v Číně  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.