Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj rozdává dopravcům milionové pokuty. Vadí mu nedodržování jízdních řádů nebo staré autobusy

Liberecký kraj rozdává dopravcům milionové pokuty. Důvodem je nedodržování jízdních řádů, ale také například porušování smluv třeba nasazením starších autobusů nebo vlaků. Pokuty za více než milion korun dostal loni BusLine nebo ČSAD Liberec, téměř 370.000 korun musí za prohřešky zaplatit ČSAD Česká Lípa. Milionové pokuty dostaly v minulosti za porušení smluv například i České dráhy.

Pohyb vozů po kraji sledují díky GPS už od roku 2016 krajští dispečeři. Vidí, zda autobus přijel se zpožděním nebo ze zastávky odjel dřív. Díky tomu jsou schopni v případě problémů či výpadku zajistit třeba náhradní spojení. BusLine, který v kraji zajišťuje téměř polovinu regionálních autobusových spojů, ale podle informací MfD systém sledování zpochybňuje, protože nemá žádnou certifikaci.

Kvůli pokutám za nedodržení jízdních řádů se teď firma obrátila na soud. „Liberecký kraj vystavuje pokuty na základě zařízení, které žádným certifikováním nikdy neprošlo a je závislé na technice. Doslova ukryté daleko ve vesmíru. Vzhledem k tomu, že se mnohdy jedná o citelné postihy, s přesností měření se naše společnost neztotožňuje," řekl deníku k podané žalobě jednatel společnosti BusLine LK Jakub Vyskočil.

Podle mluvčí BusLinu Nikoly Bradíkové se žaloba týká pokut vyměřených od června 2017 do března 2018 za odchylky od jízdního řádu, dohromady jde o 1,6 milionu korun. Firma se s krajem zkoušela dohodnout, ale neúspěšně. „Máme za to, že v současnosti dostáváme pokuty, i pokud je informace o odchylce od jízdního řádu jen chybou systému," řekla Bradíková. Soudní řízení není podle ní nepřátelský krok. "Jde o postup, kterým se chceme dostat ke korektnímu způsobu určování polohy vozidel v čase a ukládání sankcí jen v opravdu prokazatelných případech," dodala.

Pro libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj) není žaloba BusLinu žádným překvapením. „My jsme to očekávali, pokuty jsme vystavovali v souladu s platně uzavřenou smlouvou, ať soud posoudí jejich oprávněnost. Korid, který to dodržování jízdních řádů a dodržování dalších povinností vyplývajících ze smluv kontroluje, tak na těch závěrech trvá a my nemáme jinou možnost než je v souladu se smlouvou vymáhat," řekl.

BusLine je v Libereckém kraji největším autobusovým dopravcem. „Těch pokut za nedodržování jízdních řádů dostává nejvíc," připustil Jan Čáp z krajského úřadu. Úřad podle něj při pokutování dopravců přihlíží ke klimatickým podmínkách i k dopravní situaci. Díky důslednému sledování se ale podle vedoucího odboru dopravy situace v dopravě výrazně zlepšila. „Je to bič na dopravce. Zatímco loni jsme vyměřili firmě BusLine pokuty za 1,194 milionu, letos za první čtyři měsíce už to bylo jen 164.000 korun," dodal Čáp.

Autoři | Foto Ilustrační foto

Štítky doprava, soud, firmy, BusLine, Liberecký kraj, jízdní řád, České dráhy, ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa, žaloba, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozdává dopravcům milionové pokuty. Vadí mu nedodržování jízdních řádů nebo staré autobusy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.