Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Liberecká hasičská zbrojnice už něco pamatuje. Oslavila 110 let

Možná jste se včera ráno podivovali, proč je uzavřená ulice Barvířská v Liberci. Probíhala tu hasičská oslava. Kulatiny ale neměl žádný z příslušníků HZS, slavila totiž zbrojnice, která slouží jako zázemí libereckým hasičům už dlouhých 110 let.

„Právě v tento den před 110 lety byla budova slavnostně předána hasičům k užívání,“ uvedl při slavnostním nastoupení hasičských jednotek ředitel HZS LK Luděk Prudil. Ten také připomněl, že právě v Libereckém kraji vznikl první hasičský záchranný sbor v Zákupech a nedlouho poté, v roce 1863, byl založen i první liberecký sbor.

Medaile III. stupně se předává hasičům, kteří odsloužili celou dekádu, medaili druhého stupně pak získají příslušníci sboru za 20 let služebního poměru.

Samotná zbrojnice byl továrním objektem. Za dobu používání hasiči se ze zbrojnice postupně proměnila na stanici profesionálních hasičů a dnes tu sídlí krajské ředitelství HZS LK. „V rámci oslav proběhlo i slavnostní ocenění dlouholetých hasičů medailemi HZS ČR za věrnost II. a III. Stupně,“ sdělila zástupkyně tiskové mluvčí Radka Kostelňáková.

Zároveň byly předány i dvě medaile Hasičského záchranného sboru LK. „Tu je možné předat za významnou nebo dlouhodobou spolupráci s HZS kraje na úseku požární ochrany, integrovaného záchranného systému nebo ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Dále je možno ji udělit za dlouhodobou a vynikající činnost při příležitostech životních nebo pracovních jubileích nebo za mimořádně záslužný čin,“ dodala Kostelňáková.

V Liberci oslavili hasiči 110 své základny

Čtvrtek, 17. října 2019, 21:41

V Liberci oslavili hasiči 110 své základny
V Liberci oslavili hasiči 110 své základny

V rámci oslav proběhlo i slavnostní složení slibu nových příslušníků napříč Libereckým krajem. Zároveň došlo i na křest publikace 110 let v Barvířské a byla odhalena nová pamětní deska, která bude na fasádě dřívější hasičárny v Barvířské připomínat historii libereckých hasičů.

Foto Denisa Albaniová, HZS LK

Štítky hasiči, Barvířská, 110, Liberec, HZS, Hasičský záchranný sbor, slavnost, muniční sklad, Liberecký kraj, Zákupy

FOTO, VIDEO: Liberecká hasičská zbrojnice už něco pamatuje. Oslavila 110 let  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.