Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na kostel v Jindřichovicích se po dvou letech vrátil kříž

Věž barokního kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem ode pátku opět zdobí zlacený kříž. Před dvěma lety ho museli po vichřici Herwart sundat hasiči. Vlivem náporu větru se tehdy zlomila zkorodovaná trubka, na které byl čtyřicetikilogramový kříž připevněn, a hrozilo, že spadne. Nyní je kříž opět bezpečně na svém místě. Vše se zvládlo bez komplikací, řekl starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot).

Dřív než dnes nebylo možné kříž navrátit kvůli opravě střechy. Sakrální památku ze 17. století převzala obec v roce 2016 od církve v havarijním stavu. Oprava střechy začala loni nad presbytářem, kde byla v havarijním stavu a hrozilo, že se zřítí. Letos práce na střeše pokračují od presbytáře přes hlavní loď až ke kostelní věži. Starosta předpokládá, že se je podaří stihnout ještě letos. „Bude se dělat do doby, dokud počasí dovolí," uvedl.


Restaurovaný kříž řemeslníci usadili zpět z plošiny vysoké asi 35 metrů, trvalo jim to zhruba dvě hodiny. Společně s křížem se na věž navrátila i makovice s poselstvím pro budoucí generace. Zástupci obce časovou schránku otevřeli letos na konci srpna. Byly v ní uložené listiny a 34 mincí různého stáří a nominálních hodnot, výsledky bádání podle starosty ještě nemají. „Listiny jsou stále v archivu. Dělají se překlady toho, co se našlo," dodal. Ve schránce na věži jsou nyní kopie původních listin a nově i informace ze současnosti.

Schránka ale není jediná zajímavost objevená při opravě kostela, byly tam i dvě sběratelské rarity, panenky vyrobené firmou SIMON & HALBIG v roce 1913. Jindřichovický kostel vznikl kolem roku 1670 rozšířením původní kaple, později přibyl presbytář a dalšími úpravami prošel kostelík na přelomu 18. a 19. století. Podle starosty by chtěli v dalších letech opravit fasádu. Příští rok si zřejmě obec podá žádost o dotaci na ministerstvo kultury a práce chce zahájit o rok později. Za dva roky stály opravy kostela 5,5 milionu korun, z toho 2,5 milionu byly z rozpočtu obce a zbytek dotace. Letos Jindřichovice získaly 1,4 milionu od ministerstva kultury a 900 tisíc od Libereckého kraje. Na obnovu kostela může přispět i veřejnost, na sbírkovém účtu je přes 227 tisíc korun.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky památky, Jindřichovice, kříž, kostel, Pavel Novotný, oprava, Jindřichovice pod Smrkem, střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kostel v Jindřichovicích se po dvou letech vrátil kříž  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.