Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Silničáři v Libereckém kraji jsou na ochlazení a sníh připraveni, sypače jsou v pohotovosti

Silničáři v Libereckém kraji jsou na ochlazení a sníh připraveni. Hlavně v horách jsou už sypače s radlicemi v pohotovosti. Krajská společnost Silnice LK, která se stará o údržbu krajských silnic druhé a třetí třídy a také zhruba 40 procent silnic první třídy pro Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), pořídila před zimou šest nových sypačů. Ve skladech je připraveno 12 tisíc tun posypové soli a 25 tisíc tun inertního posypového materiálu.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Loni stála 127,5 milionu korun, a byla tak nejnákladnější za poslední čtyři roky. Podíl solených silnic se rok od roku zvyšuje. Letos budou silničáři solit už bezmála 825 kilometrů, to je téměř 40 procent krajských silnic. Velká část komunikací je ale v chráněných oblastech, kde se používá písek či drť nebo se jen prohrnují pluhem. Zcela bez údržby zůstane jen 61 kilometrů silnic.

Rozšířil se také počet úseků, kde je od 1. listopadu povinná zimní výbava, v kraji už je jich 17, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších. Často se ale stává, že to řidiči nerespektují a pak mají problémy. „Velmi často i díky navigaci se stává, že řidiči vjedou i do zákazu nebo do úseku, který je neudržovaný, a pak je samozřejmě velmi těžké takové vozidlo nebo kamion vyprostit," řekl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Často se podle něj v zimě také stává, že na silnici 290 kolem přehrady Souš, která je přes zimu uzavřená, najede autobus. „Z jedné nebo druhé strany tam velice často najíždějí holandští turisté," dodal.

Techniku už mají v pohotovosti i Technické služby města Liberce, které zajišťují údržbu hlavně ve stotisícovém krajském městě. V zimě budou technické služby udržovat více než 407 kilometrů silnic, 165 kilometrů chodníků a také přes 77.000 metrů čtverečních parkovišť a veřejných prostranství. „Pro letošní zimu jsme předzásobeni přibližně 5000 tunami soli a 2000 tunami drtě. Navážení materiálu podle potřeby probíhá i v během zimy," řekla mluvčí technických služeb Tereza Špičková.

Na zimu už jsou připraveni i v Jablonci nad Nisou, kde silnice a chodníky udržují městské technické služby. Udržovat budou 163,4 kilometru vozovek, jen 21 kilometrů zůstane ve městě bez údržby. Uklízet se bude také 62,4 kilometru chodníků. „Během roku jsme k zimní údržbě shromažďovali podněty občanů a organizací, které jsme, pokud to bylo možné, do nového plánu zařadili," řekl vedoucí technického odboru města Pavel Kozák. Zatímco objem uklízených silnic se nezměnil, u chodníků přibylo podle něj v plánu zhruba 1,4 kilometru nových tras.

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky silnice, počasí, sjízdnost, Liberecký kraj silničáři, Liberecký kraj, zima, Ředitelství silnic a dálnic, údržba, Silnice LK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v Libereckém kraji jsou na ochlazení a sníh připraveni, sypače jsou v pohotovosti  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.