Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kam o adventu? Co třeba na hrady a zámky. Některé nabídnou speciální program

Stejně jako v minulých letech i tento advent přinese pestrý program na různých památkách v kraji. Na celé řadě hradů a zámků budou probíhat zajímavé koncerty nebo třeba trhy.

Přestože v současném sychravém počasí je většina hradů i zámků uzavřena, o adventu se celá řada z nich opět veřejnosti otevře. Každoročně jsou tyto akce velmi oblíbené. „Lidé budou mít příležitost seznámit se s dřívějšími adventními tradicemi,“ sdělila radní Květa Vinklátová.
 
Letos se mohou lidé těšit na speciální zimní program na Sychrově, Grabštejně, Lemberku nebo zámkem Zákupy. Třeba takový Grabštejn připraví opět speciální adventní prohlídky. Ty přenesou návštěvníky do dob, kdy zde žili Gallasové a Clam-Gallasové. „Zájemci si budou moci prohlédnout slavnostně vyzdobené interiéry a připomenout i více či méně zapomenuté tradice,“ uvedl mluvčí kraje Filip Trdla. Hlavní program vyvrcholí 7. prosince, kdy zde proběhnou Vánoce na Grabštejně.

Ani Lemberk nezůstane pozadu. Od 7. do 8. prosince se tu uskuteční Vánoční hrané prohlídky aneb Nové zvyky nové republiky. Letošní hra tak bude inspirovaná stoletým výročím vzniku Československé republiky a s tím spojené společenské změny v rodině Clam-Gallasů.Oblíbeným zastavením v předvánočním čase bývá i zámek Sychrov. Zde nebudou chybět tradiční adventní trhy s ukázkami řemesel a prodejem tradičního zboží. „Milovníci hudby si přijdou na své 26. prosince, kdy zde proběhne koncert s názvem Od klasiky ke koledám v podání českého saxofonového kvarteta KrisKros a capella,“ dodal Trdla.

Už v sobotu 23. listopadu zahalí vánoční atmosféra i Zákupy. Letošní program bude připomínat, jak se slavily Vánoce v první republice.

Foto Hrad Grabštejn

Štítky advent, zámky, hrady, Vánoce, hrad, zámek, Grabštejn, Květa Vinklátová, Sychrov, Lemberk, Zákupy, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o adventu? Co třeba na hrady a zámky. Některé nabídnou speciální program  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.