Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberci by se mohly snížit úroky. Ročně na nich zaplatí přibližně 130 milionů

Město Liberec hledá cestu, jak snížit úroky u směnečného programu. Přestože se již v minulých letech podařilo městu na úrocích něco ušetřit, teď by mohlo vyjednat ještě lepší podmínky.

Liberec vyjednává s bankou o dalším snížení úroků u směnečného programu. Ročně nyní platí na úrocích zhruba 130 milionů korun, snížit by se mohly zhruba o šest milionů ročně. Novinářům to řekl náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban. „Jednání jdou dobře,“ řekl.

Liberec si vzal v roce 2010 dvoumiliardový dluhopis na 15 let. Díky refinancování do směnečného programu, který je město výhodnější, už v minulých letech na úrocích výrazně ušetřil oproti původně vyjednaným podmínkám. Do roku 2025, kdy by měla být splacena jedna miliarda dluhu, by mělo jít o úsporu na úrocích zhruba 300 milionů korun. Současné vyjednávání by mělo městu uspořit do roku 2025 dalších zhruba 36 milionů.

Na každého obyvatele Liberce aktuálně připadá dluh 18.419 korun, na konci minulého roku dosahovalo zadlužení Liberce 1,65 miliardy korun. V minulých letech dával Liberec podle Karbana na splátku dluhu 70 milionů korun, od letošního roku to je 100 milionů. S úroky to je ročně dohromady 230 milionů. „I když se nám podaří domluvit snížení úrokové sazby, stále to bude přes 200 milionů, to je pro nás velká darda,“ uvedl náměstek.

Zadlužení má vliv na možnosti města investovat, vedení Liberce to chce změnit novelizací zákona o rozpočtovém určení daní. Současný nepovažuje za spravedlivý. Vadí mu, že jsou zvýhodněná jen čtyři největší města v republice. O stotisícovém Liberci, který je pátý nejlidnatější v zemi, vedení města hovoří jako o prvním z chudých. Představitelé Liberce už podle Karbana kvůli tomu oslovili další krajská města, aby se k nim přidala. Příští rok chtějí jednat i s kraji a přes Liberecký kraj iniciovat změnu zákona. Město by tím chtělo ročně získat do rozpočtu 100 až 200 milionů korun. „Nějaká šance je, byť mě zkušení političtí matadoři odrazují a říkají, že šance je malá,“ dodal Karban.

Zastupitelé Liberce pro letošní rok schválili výdaje 2,68 miliardy korun a příjmy 2,31 miliardy. Schodek 375 milionů radnice pokryje zůstatkem z účtů z loňského roku, výnosy z prodeje cenných papírů a čerpáním kontokorentního úvěru ve výši 126 milionů. Pro příští rok počítá město s rozpočtem kolem 2,3 miliardy, zastupitelé by ho měli podle Karbana schvalovat v prosinci. Včetně evropských dotací by radnice měla investovat asi 400 milionů korun, což je asi o pětinu méně než letos.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, hospodářství, Liberec, rozpočet, 2019, úrok, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberci by se mohly snížit úroky. Ročně na nich zaplatí přibližně 130 milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.